VLADIMIR JANKOVIĆ: Pogrešno je govoriti Svetitelju Slava mu i milost....Evo i zašto
Foto: Wikipedia

Svetitelji su našli milost kod Boga

VLADIMIR JANKOVIĆ: Pogrešno je govoriti Svetitelju Slava mu i milost....Evo i zašto

Društvo -

Pogrešno je govoriti svetitelju „Slava mu i milost“, što se najčešće u našem narodu primenjuje na Svetog Vasilija Ostroškog, napisao je Vladimir Janković u tekstu od 1. septembra 2013. godine.

Ne treba Svetom Vasiliju Ostroškom ili bilo kom svetitelju govoriti "slava mu i milost“ jer je to kao da se molimo Bogu da podari milost svetitelju, jer svetitelji su našli milost kod Boga čim su svetitelji i zbog toga i jesu svetitelji, nego od Svetog Vasilija i drugih svetitelja mi treba da molimo da oni nama grešnima kod Boga izmole milost.

Foto:Wikipedia
Foto:Wikipedia

Te novotarije što je neko u novije vreme izmislio, zaboravite. Toga nikad nije bilo u pravoslavlju. Nigde u pravoslavnoj literaturi, žitijama svetih, delima svetih otaca ili u bilo kom starijem pravoslavnom tekstu nećete naći da se svetitelju kaže "sava mu i milost“. To je novotarija koja potiče od pre oko 20 godina, kao i mnoge novotarije, jeresi i sujeverja koje dobrodušni ali neuki i naivni usvajaju.

Isto tako pogrešno je reći svetitelju „slava mu“, slavu dajemo samo Bogu a svetiteljima čast. To "slava mu“ su govorili komunisti i govore i danas oni i drugi ateisti i bezbožnici.

To je neka baba ili priučeni sujeverni čovek ili koji je do juče bio komunista ili neki monah koji je pogrešio, pustio tamo na Ostrogu pa skoro svi to ponavljaju a to je pogrešno i nepravoslavno. Pa čak i ako je to prvi izrekao i sam mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije on jeste pogrešio, nije ni on bezgrešan kao ni jedan čovek sem Boga, a ako on ume, neka me ubedi da je u pravu.

Pravilno je reći: „Slava Bogu i čast Svetom Vasiliju“ ili „Bože, smiluj mi se (ili smiluj nam se), molitvama Svetog Vasilija“, ili za bilo kog drugog svetitelja, kao što i govore sveštenici pri osvećenju slavskog kolača ili na bogosluženju, pogledajte u knjige crkvene, a i mnogi sveštenici greše pa kažu: "U slavu i čast svetitelja", umesto: "U slavu Božiju i čast svetitelja", to pouzdano znam jer sam to naučio od prof. dr sveštenika Dimitrija Kalezića poznavaoca krsne slave i mnogo toga jer je veoma učen čovek i poznat u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a i poreklom je iz Crne Gore, da ne pomisli neko da umanjujem značaj Svetog Vasilija Ostroškog koji jeste zaista veliki srpski i svepravoslavni svetitelj.

(Vladimir Janković/Facebook reporter monitor)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track