Заштита података

Google је посвећен одржању безбедности и заштите података ускладиштених на својим рачунарским системима. Стратегија безбедности на више нивоа примењена је широм организације.

Принципи безбедности и приватности Google аналитике представљају резиме корака које предузимамо на заштити ваших података.

Наша политика приватности

У Google-у смо веома свесни поверења које нам указујете и наше одговорности да заштитимо вашу приватност и очувамо безбедност ваших података. У оквиру те одговорности, обавештавамо вас које информације прикупљамо када користите наше производе и услуге, зашто их прикупљамо и како их користимо да бисмо побољшали ваш доживљај. У Google политици и принципима приватности је описан начин на који поступамо са личним подацима приликом коришћења Google производа и услуга, укључујући Google аналитику.

Колачићи Google аналитике

Google аналитика углавном користи директне колачиће за извештавање о интеракцијама посетилаца на вашем веб-сајту. Ови колачићи се користе за складиштење података који не могу лично да идентификују кориснике. Прегледачи не деле директне колачиће између домена.

За клијенте који користе функцију Google аналитике за оглашаваче на Мрежи мултимедијалног оглашавања, користи се DoubleClick колачић треће стране. На тај начин се омогућавају функције попут поновног оглашавања на Google мрежи мултимедијалног оглашавања за производе као што је AdWords. Више информација о овом колачићу потражите у Честим питањима о приватности приликом оглашавања на Google-у. Да бисте управљали подешавањима за овај колачић и онемогућили ову функцију, посетите подешавања огласа.

Клијенти који су омогућили методу прикупљања analytics.js преко услуге Universal Analytics могу да контролишу да ли ће колачић бити постављен или не. Уколико клијент одлучи да постави колачић, информације које се складиште у локалном директном колачићу ограничене су на насумични број (нпр. 12345.67890).

Коришћење IP адресе

Сваком рачунару и уређају повезаном на интернет се додељује адреса интернет протокола (IP). IP адреса се обично додељује по блоковима заснованим на земљама и често може да се користи за идентификовање земље, државе и града из којих се рачунар повезује на интернет. Будући да веб-сајтови морају да користе IP адресе како би интернет могао да функционише, власници веб-сајтова имају приступ IP адресама њихових посетилаца без обзира на то да ли користе Google аналитику или не. Google аналитика користи IP адресе посетилаца како би пружила и заштитила безбедност услуге и како би власницима веб-сајтова пружила увид у то из којих делова света долазе њихови посетиоци (што је познато и као географско лоцирање IP адресе).

Google аналитика не дели информације о стварној IP адреси са другим клијентима Google аналитике. Поред тога, метода позната као маскирање IP адресе пружа власницима веб-сајтова који користе Google аналитику могућност да саопште Google аналитици да за потребе географског лоцирања користи само део IP адресе, а не целу.

Поверљивост података

Google аналитика штити поверљивост података на неколико начина:

Контроле приватности

Google обезбеђује следеће контроле власницима веб-сајтова који су применили Google аналитику, као и посетиоцима веб-сајтова како би им пружио већу могућност избора када се ради о начину на који Google аналитика прикупља њихове податке.

Подешавања за дељење података

Подешавања за дељење података у Google аналитици вам омогућавају да делите податке о налогу са другим производима и услугама. Дељење података даје повратне информације о Google аналитици које можемо да користимо за прављење бољих функција и образовног материјала које ћете ви користити. Постоји неколико типова подешавања за дељење података који могу бити промењени у било ком тренутку. Ако није изабрана ниједна опција, подаци о налогу ће бити искључени из свих аутоматизованих поступака који се не односе директно на функционисање и побољшање Google аналитике, нити на заштиту безбедности и интегритета података. Сазнајте више о томе како да промените подешавања за дељења података на налогу.

Контрола администратора налога над подацима

Администратори налога Google аналитике су власници својих података Google аналитике.

Корисници налога могу у било ком тренутку да извезу обједињене извештаје из Google аналитике користећи опције за XML, PDF или CSV преузимање или преко API-ја за основно извештавање Google аналитике. Извезени подаци могу да се користе независно, без Google аналитике, као и са другим апликацијама/услугама заједно са Google аналитиком.

Такође, корисници налога могу у било ком тренутку да избришу профил у оквиру свог налога Google аналитике.

Контроле и процедуре за приступ запослених

Google класификује податке Google аналитике као поверљиве информације. Контроле за приступ запослених штите податке клијента од неовлашћеног приступа, а ми обављамо провере како бисмо били сигурни да се контроле спроводе.

Безбедност информација

У рачунарству на вебу, безбедност података и апликација је од кључне важности. Google посвећује знатне ресурсе за обезбеђивање апликација и руковање подацима како би спречио неовлашћен приступ подацима.

Подаци се складиште у шифрованом формату оптимизованом за учинак, а не у традиционалном систему датотека или бази података. Подаци су распоређени на велики број физичких и логичких дискова за складиштење података ради редундантности и целисходног приступа, чиме се умањује опасност од неовлашћеног мењања.

Google апликације се извршавају у дистрибуираном окружењу са више закупаца. Уместо издвајања података сваког клијента на једну машину или скуп машина, подаци свих Google клијената (потрошача, предузећа, па чак и Google-ови сопствени подаци) се дистрибуирају кроз дељену инфраструктуру састављену од Google-ових многих хомогених машина и смештену у Google-ове центре података.

Функционална безбедност и опоравак од катастрофе

Да би на најмању могућу меру свео прекид у пружању услуге због отказа хардвера, природне или друге катастрофе, Google примењује свеобухватан програм опоравка од катастрофе у свим својим центрима података. Овај програм обухвата више компонената како би се елиминисала проблематична тачка отказа, укључујући следеће: