Десет ствари за које знамо да су тачне

Написали смо ових „10 ствари“ свега пар година после оснивања Google-a. Повремено се враћамо овој листи да бисмо видели да ли је и даље применљива. Надамо се да јесте – и можете да нас држите за реч.

 1. Фокусирај се на корисника, а све остало ће доћи само.

  Од почетка смо фокусирани на пружање најбољег могућег корисничког доживљаја. Било да дизајнирамо нови интернет прегледач или ново подешавање везано за изглед почетне странице, веома се трудимо да нам на првом месту будете ви, а не наш интерни циљ или крајња зарада. Интерфејс почетне странице је прегледан и једноставан, а странице се учитавају истог тренутка. Одредиште за пласман у резултатима претраге никада није на продају, а оглашавање не само да је јасно означено, већ и нуди релевантан садржај и не одвраћа пажњу. А када правимо нове алатке и апликације, сматрамо да треба да функционишу толико добро да не морате да размишљате о томе како су могле да буду направљене другачије.

 2. Најбоље је бавити се једном ствари, али стварно, стварно добро.

  Ми се бавимо претрагом. Пошто имамо једну од највећих истраживачких група на свету која је усредсређена искључиво на решавање проблема са претрагом, знамо шта је оно што радимо добро и како бисмо могли то да радимо боље. Непрекидним враћањем на тешке проблеме решавамо сложена питања и непрекидно побољшавамо услугу уз коју је проналажење информација већ брзо и једноставно за милионе корисника. Посвећеност побољшавању претраге нам омогућава да оно што смо научили применимо на нове производе, попут Gmail-а и Google мапа. Надамо се да ћемо снагу претраге применити на претходно неистражене области и омогућити корисницима приступ све већем броју информација као и њихово коришћење.

 3. Брзо је боље од спорог.

  Знамо да је ваше време драгоцено и да, када тражите одговор на вебу, желите да га добијете одмах – а ми тежимо да вам испунимо жеље. Можда смо једини на свету који могу да кажу да им је циљ да корисници што пре напусте њихов веб-сајт. Уклањањем сувишних битова и бајтова са страница и повећањем ефикасности услужног окружења изнова обарамо сопствене рекорде у брзини, па се резултати претраге приказују за делић секунде. Брзину узимамо у обзир код сваког новог производа који објављујемо, било да је то апликација за мобилне уређаје или Google Chrome, прегледач дизајниран да буде довољно брз за модерни веб. И настављамо рад на томе да се све одвија још брже.

 4. Демократија на вебу функционише.

  Google претрага функционише зато што се ослања на неколико милиона појединаца који постављају линкове на веб-сајтове и тако помажу да се утврди који још сајтови нуде користан садржај. Оцењујемо значај сваке веб-странице користећи више од 200 сигнала и различите технике, укључујући наш патентирани PageRank™ алгоритам, који анализира који су сајтови добили „глас“ од других страница широм веба као најбољи извори информација. Како се веб шири, овај приступ се заправо побољшава будући да је сваки нови сајт нови извор информација и још један глас који треба урачунати. Слично томе, активно развијамо софтвер отвореног кода, код кога иновације настају из заједничког напора многих програмера.

 5. Не морате да се налазите за радним столом да би вам био потребан одговор.

  Свет се све више ослања на мобилне уређаје – људи желе приступ информацијама увек и свуда. Уводимо нове технологије и нудимо нова решења за услуге за мобилне уређаје које људима из свих крајева света омогућавају да било који број задатака обаве на телефону, од провере имејла и обавеза из календара до гледања видео снимака, да не помињемо неколико различитих начина приступа Google претрази на телефону. Поред тога, надамо се да ћемо помоћу Android-а, бесплатне платформе отвореног кода за мобилне уређаје, подстаћи још веће иновације за све кориснике мобилних уређаја. Android у свет мобилних уређаја уноси отвореност која је обликовала интернет. Android не само да доноси погодности клијентима, који имају више избора и иновативне нове доживљаје на мобилним уређајима, већ отвара и могућности зараде за мобилне оператере, произвођаче и програмере.

 6. Можете да зарадите новац, а да не радите лоше ствари.

  Google је предузеће. Приход који остварујемо потиче од понуде технологије за претрагу компанијама и од продаје оглашавања које се приказује на нашим сајтовима и на другим сајтовима на целом вебу. Стотине хиљада оглашавача широм света користи AdWords за промовисање производа. Исто толико оглашавача користи AdSense програм за приказивање огласа релевантних за садржај сајта. Да бисмо били сигурни да смо у крајњој линији корисни свим корисницима (без обзира на то да ли су у питању оглашавачи или не), одредили смо групу водећих принципа за своје програме и праксе оглашавања:

  • Приказивање огласа на страницама са резултатима није дозвољено ако нису релевантни за локацију на којој се приказују. Чврсто верујемо да огласи могу да пруже корисне информације искључиво под условом да су релевантни за оно што желите да пронађете, па је могуће да вас одређене претраге неће одвести ни до једног огласа.

  • Сматрамо да оглашавање може да буде ефикасно, а да не буде упадљиво. Не прихватамо искачуће огласе који вам сметају да видите садржај који тражите. Утврдили смо да текстуални огласи који су релевантни за особу која их чита остварују много вишу стопу учесталости кликова од огласа који се насумично приказују. Сваки оглашавач, без обзира на то да ли је мали или велики, може да користи овај изузетно циљани медијум.

  • Оглашавање на Google-у је увек јасно идентификовано као „Спонзорисана веза“, па не угрожава интегритет резултата претраге. Никада не манипулишемо рангирањима да бисмо партнере поставили на виша места у резултатима претраге и нико не може да купи бољи PageRank. Корисници верују у нашу објективност и никакав краткорочни добитак не би могао да оправда кршење тог поверења.

 7. Увек постоји више информација.

  Када смо индексирали више HTML страница на интернету од било које друге услуге претраге, инжењери су посветили пажњу информацијама које нису биле тако лако доступне. Понекад је ствар била само у интегрисању нових база података у претрагу, на пример, додавање броја телефона, листе адреса и пословног именика. Друга решења су захтевала мало више креативности, попут додавања могућности за претрагу архива вести, патената, академских часописа, милијарди слика и милиона књига. А наши истраживачи настављају да проналазе начине који ће све информације света приближити корисницима који траже одговоре.

 8. Потреба за информацијама превазилази све границе.

  Наша компанија је основана у Калифорнији, али наша мисија је да олакшамо приступ информацијама у целом свету и на сваком језику. Из тог разлога имамо канцеларије у више од 60 земаља, одржавамо више од 180 интернет домена и приказујемо више од половине резултата људима које живе изван САД. Нудимо интерфејс Google претраге на преко 130 језика, пружамо људима могућност да ограниче резултате на садржај написан на њиховом језику и имамо за циљ да пружимо остале апликације и производе на колико год језика и приступних формата је то могуће. Помоћу наших преводилачких алатки корисници могу да откривају садржај написан на другој страни света на језицима које не говоре. Захваљујући овим алаткама и помоћи добровољних преводилаца, успели смо да у великој мери побољшамо разноврсност и квалитет услуга које можемо да понудимо чак и у најудаљенијим крајевима света.

 9. Можете да будете озбиљни и без одела.

  Наши оснивачи су изградили Google на идеји да посао треба да представља изазов, а изазов би требало да буде забаван. Верујемо да се значајне, креативне ствари лакше дешавају у компанији са исправном културом, а то не подразумева само лава лампе и гумене лопте. Наглашавамо тимски рад и поносимо се појединачним остварењима која доприносе успеху свих нас. Доста улажемо у своје запослене – енергичне, страствене људе са различитим искуствима и креативним приступима послу, игри и животу. Атмосфера је можда опуштена, али како нове идеје падају на памет у реду за ручак, на састанку тима или у теретани, оне се размењују, тестирају и спроводе у праксу вртоглавом брзином – а могу да постану и основа новог пројекта који ће освојити цео свет.

 10. Одлично просто није довољно добро.

  Нама је бити добар у нечему полазна тачка, а не циљ. Себи постављамо циљеве за које знамо да су још увек неоствариви јер нам је познато да трудећи се да их остваримо можемо да постигнемо више од очекиваног. Кроз иновације и понављања тежимо да ствари које добро функционишу побољшамо на неочекиване начине. Примера ради, када је један од наших инжењера видео да претрага исправно написаних речи добро функционише, запитао се како би функционисала са погрешно написаним речима. То га је навело да направи интуитивнију и кориснију проверу правописа.

  Чак и ако не знате шта тачно тражите, проналажење одговора на вебу је наш проблем, а не ваш. Покушавамо да предвидимо потребе које глобална корисничка база још увек није артикулисала и испунимо их производима и услугама који постављају нове стандарде. Када смо покренули Gmail, имао је више складишног простора од било које друге доступне имејл услуге. Из ове перспективе се таква понуда чини уобичајеном, али то је због тога што сада имамо нове стандарде за складишни простор за имејл. То су промене којима тежимо, па непрестано тражимо нова места на којима бисмо могли да учинимо нешто ново. У крајњој линији, наше константно незадовољство постојећом ситуацијом постаје покретачка снага иза свега што радимо.

Приватност

Политика приватности, алатке и још много тога о управљању информацијама на Google-у.

Више

Безбедност

Приступ безбедности и начини за пријављивање безбедносних проблема.

Више

Принципи софтвера

Наш став о обмањујућем интернет софтверу.

Више

Смернице за нежељени софтвер

Критеријуми за софтвер који није штетан по кориснике на вебу.

Више

Ланац набавке

Наша посвећеност одговорној производњи.

Више