Како Google користи препознавање шаблона

Како Google користи препознавање шаблона да би разумео слике

Рачунари не „виде“ слике и видео снимке на исти начин као и људи. Када погледате слику, можда ћете видети најбољу пријатељицу како стоји испред куће. Из перспективе рачунара, та иста слика је само скуп података који он може да протумачи као облике и информације о вредностима боја. Иако рачунар неће реаговати као ви када видите ту слику, он може да буде програмиран тако да препознаје одређене шаблоне боја и облика. На пример, рачунар може да буде програмиран тако да препознаје честе шаблоне облика и боја који чине дигиталну слику лица. Овај процес је познат као откривање лица и то је технологија која помаже Google-у да заштити вашу приватност у услугама као што је Приказ улице, где рачунари покушавају да открију, а затим замагле лица свих људи који су можда стајали на улици док је пролазио аутомобил Приказа улице. То такође помаже услугама као што је Google+ фото да вам предлажу да означите слику или видео јер изгледа да је на њима можда присутно неко лице. Откривање лица вам неће открити чије је то лице, али може да вам помогне да пронађете та лица на сликама.

У мало напреднијим верзијама иста технологија за препознавање шаблона која покреће откривање лица може да помогне рачунару да разуме карактеристике лица које је открио. На пример, можда постоје одређени шаблони који указују на то да су на лицу присутни брада или наочаре или да има атрибуте попут њих. Такве информације могу да се користе за функције као што је смањење црвенила очију или могу да вам омогуће да оживите разговор тако што ћете поставити бркове или монокл на право место на лицу када сте у Hangout-у.

Поред технологије за откривање лица, Google користи препознавање лица и у одређеним функцијама. Препознавање лица, као што и само име каже, може да помогне рачунару да упореди позната лица са новим лицем и провери да ли постоји евентуално подударање или сличност. На пример, препознавање лица помаже корисницима функције Препознај ме да виде предлоге за то кога би можда требало да означе на слици или видео снимку које су отпремили и које желе да деле. Прочитајте више о функцији Препознај ме у Google+ центру за помоћ.

Како Гласовна претрага функционише

Гласовна претрага вам омогућава да клијентској апликацији Google претрага на уређају пошаљете гласовни упит уместо да куцате тај упит. Она користи препознавање шаблона да би транскрибовала изговорене речи у писани текст. За сваки гласовни упит послат Гласовној претрази складиштимо језик, земљу, изговорене речи и претпоставку система о томе шта је изговорено. Ускладиштени звучни подаци не садрже ИД Google налога ако то нисте изабрали. Не шаљемо ништа што изговорите Google-у ако нисте показали да имате намеру да користите функцију Гласовна претрага (на пример, притиском на икону микрофона на траци за брзу претрагу или на виртуелној тастатури или изговарањем речи „Google“ када трака за брзу претрагу указује на то да је функција Гласовна претрага доступна). Шаљемо оно што изговорите Google серверима да бисмо препознали шта сте изговорили. Задржавамо оно што изговорите да бисмо побољшали услуге, што укључује програмирање система за боље препознавање тачног упита за претрагу.