Коришћење безбедних мрежа

Не би било лоше да додатно пазите када год се на интернет повезујете преко мреже која вам није позната или у коју немате поверења, на пример, када користите бесплатни Wi-Fi у локалном кафићу. Добављач услуге може да надгледа целокупан саобраћај на мрежи, што може да обухвата и ваше личне податке.

Међутим, ако користите услугу која шифрује везу са веб-услугом, другима ће бити много теже да неовлашћено приступају вашим активностима. Подразумевано шифрујемо Gmail везе између рачунара и Google-а јер на тај начин другима онемогућавамо да неовлашћено приступају вашим Google активностима. Ову заштиту, познату под називом SSL шифровање читаве сесије, подразумевано користимо када сте пријављени на Google диск и многе друге услуге.

Проверите назнаке о вези са веб-сајтом док сурфујете вебом.

Прво погледајте траку за адресу у прегледачу да бисте видели да ли URL изгледа стварно. Требало би и да проверите да ли веб-адреса почиње са https:// јер то значи да је веза са веб-сајтом шифрована и отпорнија на нежељене посете или фалсификовање. Код неких прегледача се у траци за адресу поред ознаке https:// приказује и икона катанца, која јасније показује да је веза шифрована и да сте безбедније повезани.

Када се повезујете преко јавне Wi-Fi мреже и када веза није шифрована, било ко у вашој близини може да надгледа информације које се размењују између рачунара и Wi-Fi хотспота. Преко јавних мрежа не би требало да обављате важне активности као што су електронско банкарство или куповина.

Ако имате кућну Wi-Fi мрежу, обавезно треба да користите лозинку како бисте заштитили рутер. Пратите упутства која вам је дао добављач интернет услуге или произвођач рутера да бисте уместо подразумеване лозинке рутера, која може да буде позната криминалцима, подесили своју. Ако криминалци приступе рутеру, могу да промене подешавања и неовлашћено приступају вашим активностима на мрежи.

На крају, требало би и да додатно заштитите кућну Wi-Fi мрежу како други не би могли да је користе. То подразумева подешавање лозинке за заштиту Wi-Fi мреже, која, попут осталих лозинки које користите, треба да се састоји од дугачке, јединствене комбинације бројева, слова и симбола како други не би могли лако да је погоде. Ради напредније заштите, при конфигурацији мреже треба да изаберете подешавање WPA2.

Алатке за безбедност

Откријте 5 најпопуларнијих Google функција за онлајн безбедност осмишљених да вам помогну у заштити породице онлајн.

Google налози

Додатно побољшајте безбедност Google налога

Можете да додате још један слој заштите на Google налог ако омогућите верификацију у 2 корака. Ако сте укључили верификацију у 2 корака, Google ће вам послати шифру на мобилни телефон када неко покуша да се пријави на налог са непознатог рачунара. То значи да потенцијални нападач који вам украде или погоди лозинку и даље не може да се пријави на налог због тога што нема ваш телефон. Сада можете да се заштитите помоћу нечега што знате (лозинка) и нечега што имате (телефон).

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

У врху кликните на Безбедност. У оквиру Лозинка кликните на Подешавање поред „Верификација у 2 корака“.

Тада ћете видети детаљан водич који ће вам помоћи у процесу подешавања.

Тада ћете бити враћени на подешавања верификације у 2 корака. Прегледајте подешавања и додајте резервне бројеве телефона.

Завршили сте! Када се следећи пут будете пријављивали, примићете SMS са верификационим кодом.

Chrome

Приватно прегледајте веб

Можете да користите Режим без архивирања у Chrome прегледачу на рачунару, таблету или телефону да бисте приватно прегледали веб. Странице које посећујете и датотеке које преузимате у Режиму без архивирања не евидентирају се у Chrome-овој историји прегледања или преузимања.

Сазнајте више

Кликните на мени Chrome на траци с алаткама прегледача → кликните на Нов прозор без архивирања.

Отвориће се нови прозор са иконом режима без архивирања у углу. Да бисте изашли, само затворите прозор.

Google налози

Ваш Google налог, на ваш начин

На страници Подешавања налога можете да видите услуге и информације повезане са Google налогом и промените подешавања безбедности и приватности.

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

Google налози

Добијте обавештење ако вам се име појави на вебу

Одељак Ја на вебу објашњава које податке људи могу да виде када вас потраже на Google-у и омогућава вам да управљате тим подацима. Помоћу њега можете да подесите Google обавештења да бисте могли да пратите да ли се информације о вама појављују онлајн, а аутоматски вам предлаже и неке термине за претрагу о којима би можда требало да поведете рачуна.

Сазнајте више

Пријавите се на Google налог и крећите се до одељка „Ја на вебу“.

Кликните на Управљај мојим веб-обавештењима, па на црвено дугме да бисте направили обавештење.

Име ће се појавити у пољу за унос текста. Кликните на поље за унос текста да бисте видели још предложених обавештења.

Кликните на Додај да бисте додали обавештење. Кликните на икону оловке да бисте унели измене, а на икону корпе за отпад да бисте избрисали.

У падајућем менију „Учесталост“ изаберите учесталост обавештења.

Google налози

Управљајте подацима сачуваним на Google налогу

Google контролна табла вам показује шта је сачувано на Google налогу и пружа преглед неких недавних активности на налогу. Са једне централне локације можете лако да прегледате податке и активности и да приступате подешавањима услуга за Blogger, Календар, Документе, Google+ и многе друге.

Сазнајте више

Посетите Контролну таблу да бисте видели резиме података повезаних са Google налогом и управљали личним подешавањима.

На њој прегледајте податке сачуване на Google налогу и управљајте .

Прикажи још алатки за безбедност