Како вам помажемо у одржавању рачунара и уређаја

Док неки криминалци можда желе да дођу до ваших података, попут детаља о банковном рачуну и лозинки за пријемно сандуче имејла или онлајн услуге, други можда желе да преузму контролу над уређајем као што је рачунар, таблет или телефон.

Криминалци затим могу да користе уређај да би пронашли друге уређаје које могу да контролишу. Често користе велики број рачунара да би онемогућили функционисање веб-сајтова или угрозили њихове безбедносне системе.

Један од главних начина на који криминалци могу да преузму контролу над рачунаром јесте инсталирање злонамерног софтвера или малвера. Поред тога што и сами можете да заштитите рачунар од малвера, и Google се труди да вас заштити јер више стотина стручњака за безбедност непрекидно ради на томе да вам помогне да заштитите податке и уређаје.

Помажемо вам да избегавате малвер

Google на вебу не тражи само сајтове који пружају најбоље одговоре на ваша питања, већ и оне који могу да буду штетни за кориснике или да садрже малвер. Свакодневно идентификујемо и пријављујемо преко 10.000 таквих небезбедних сајтова и приказујемо упозорења на чак 14 милиона резултата Google претраге и 300.000 преузимања да бисмо обавестили кориснике да се на одређеном веб-сајту или линку можда дешава нешто сумњиво.

Исту технологију користимо и да бисмо утврдили да ли вам неко шаље поруку у Gmail-у која може да буде штетна или да садржи малвер, као и да бисмо вас упозорили ако са неког веб-сајта покушавате да преузмете ставку која можда изгледа као мелодија звона или PDF датотека, али заправо садржи кôд који би могао да нашкоди рачунару.

Чак и ако посетите страницу која садржи малвер, Google-ови инжењери су у Chrome прегледач уградили додатне мере заштите које спречавају инсталацију малвера на рачунару и умањују његов утицај на рачунар.

Помажемо вам да добијате ажурирања

Један од начина на који криминалци понекад успевају да приступе рачунару је тражење познатих безбедносних проблема у старим верзијама софтвера који користите на уређају. Знају да многи људи не ажурирају увек рачунарски софтвер и програме на најновију верзију, која нуди најбољу заштиту. И Google то зна и зато смо Chrome прегледач направили тако да се аутоматски ажурира на најновију верзију сваки пут када га покренете, па можете да добијете најажурнију заштиту без икаквог додатног труда.

Да би вам, на пример, исправно приказивао слике или видео снимке, Chrome-у су понекад потребни додатни софтверски елементи, који се називају додатне компоненте. Те додатне компоненте представљају још један начин на који криминалци могу да преузму контролу над рачунаром. Ако Chrome открије застарелу додатну компоненту која садржи безбедносни проблем, блокираће је док не набавите најажурнију и најбезбеднију верзију и приказаће вам поруку у којој стоји да треба да је ажурирате.

Помажемо вам да заштитите мобилни уређај

За паметне телефоне који користе Google-ов софтвер Android користимо сличне мере заштите да бисмо смањили ризик од оштећења.

Android захтева и да свака апликација из Google Play продавнице наведе информације са уређаја које жели да прикупља или којима жели да приступа да бисте могли да одлучите да ли је поуздана или није. Поред тога, аутоматски скенирамо Google Play да бисмо блокирали и уклонили штетне апликације, док за неке Android телефоне Google услуга за верификацију апликација тражи потенцијално штетне апликације независно од тога одакле их инсталирате. Дакле, ако инсталирате апликације из непознатих извора, попут веба или продавнице апликација треће стране, ова бесплатна услуга ће вам пружити додатни ниво безбедности.