Како вас штитимо од обмана и личних превара

Баш као у стварном свету, и на интернету има обмањивача и превараната. Google предузима низ корака да би вам помогао да се заштитите од превара.

Забрањивање штетних огласа (и злонамерних оглашавача)

Имамо веома јасне смернице о томе ко може да приказује огласе помоћу Google-ових алатки. Смернице за огласе смо осмислили са циљем да заштитимо кориснике и задржимо њихово поверење. На пример, не дозвољавамо огласе који промовишу преузимање злонамерног садржаја и фалсификовану робу, као ни огласе са нејасним праксама за обрачун. А ако откријемо превару везану за оглас, не забрањујемо само оглас, већ забрањујемо оглашавачу да икада више сарађује са Google-ом.

Јасно представљање трошкова

Један од начина на које онлајн криминалци зарађују јесте коришћење нечијег рачунара или телефона за обављање радњи које некога коштају, али које криминалцу доносе зараду. На пример, једна превара се заснива на томе да криминалац направи апликацију која нечији телефон може да примора да шаље текстуалне поруке или позива број за ћаскање који се плаћа, што се тој особи наплаћује, док новац одлази преваранту.

На телефонима који користе Android можете да погледате опис у одељку „дозволе“ на Google Play-у да бисте видели шта ће апликација захтевати да уради са телефоном. Погледајте ове информације пре него што преузмете апликацију и на основу тога одлучите да ли желите да је преузмете или не. На пример, ако се спремате да преузмете нову апликацију за мелодију звона, можете да видите да ли та апликација може да упућује телефонске позиве у ваше име. Ако мислите да нешто ту звучи сумњиво, можете да одлучите да је не инсталирате.

Ако користите новији Android уређај, јавићемо вам ако апликација покуша да пошаље SMS на неки број телефона са циљем да вам направи додатне трошкове. На основу тога можете да одлучите да ли ћете апликацији дозволити да пошаље поруку или ћете је блокирати.