Спречавање крађе идентитета

Криминалци на интернету, попут провалника и лопова, могу на пуно различитих начина да вам украду личне податке и новац. Баш као што провалницима не бисте дали кључ своје куће, требало би да се заштитите и од преваре и онлајн крађе идентитета. Упознајте се са најчешћим триковима које криминалци користе да бисте се заштитили од онлајн преваре и крађе идентитета. Ево неколико једноставних савета.

Немојте да одговарате на сумњивеимејлове ни тренутне поруке нити да остварујете интеракцију са веб-страницама на којима се од вас траже лични или финансијски подаци

Чувајте се порука или сајтова на којима се од вас траже лични подаци, као и порука које вас преусмеравају на непознате веб-странице на којима се тражи да наведете неке од следећих података:

  • Корисничка имена
  • Лозинке
  • Бројеве социјалног осигурања
  • Бројеве банковних рачуна
  • PIN-ове (личне идентификационе бројеве)
  • Целе бројеве кредитних картица
  • Девојачко презиме мајке
  • Датум рођења

Немојте да попуњавате никакве обрасце нити екране за пријављивање до којих можда воде линкови из тих порука. Ако вам нека сумњива особа затражи да унесете личне податке у образац, немојте да падате у искушење да то урадите. Ако почнете да уносите податке у образац, можда ћете их ипак послати крадљивцима идентитета чак и у случају да не притиснете дугме „Пошаљи“.

Ако видите поруку од особе коју познајете, али вам се учини да вам је ипак није она послала, могуће је да је њен налог компромитовао криминалац на интернету који покушава да добије новац или информације од вас, па би требало добро да размислите како ћете одговорити. Један од честих сценарија је када пошиљалац поруке тврди да је у иностранству и тражи да му хитно пошаљете новац или каже да му је телефон украден и да не можете да га позовете. У поруци би од вас могло да се тражи и да кликнете на линк да бисте видели слику, чланак или видео, али вас тај линк заправо води до сајта на коме би ваши подаци могли да буду украдени и зато размислите пре него што кликнете!

Никада немојте да уносите лозинку на сајт до кога сте стигли кликом на линк из имејла или ћаскања које сматрате непоузданим

Чак и ако сматрате да сте на сајту у који имате поверења, попут сајта банке, боље је да директно одете на сајт преко обележивача или тако што ћете унети адресу сајта директно у прегледач.

Немојте да шаљете лозинку имејлом и немојте да је делите са другима

Лозинке су кључ за приступ налозима и услугама на мрежи, тако да би, баш као и у стварном животу, требало да пазите коме их дајете. На легитимним сајтовима и услугама се од вас неће тражити да шаљете лозинке имејлом и зато немојте да одговарате ако се од вас затражи да наведете лозинке за сајтове на мрежи.

Пошто су лозинке веома важне, требало би добро да размислите пре него што их са неким поделите, чак и ако су у питању ваши пријатељи и чланови породице. Када делите лозинке са другима, постоји већи ризик да ће неко злоупотребити ваше налоге како би неовлашћено приступио вашим подацима или користио налог на начин који не бисте одобрили. На пример, ако некоме откријете лозинку за е-пошту, та особа би могла да прочита ваше личне имејлове, да покуша да искористи налог е-поште за приступ другим услугама на мрежи које користите, као што су услуге банкарства или сајтови друштвених мрежа, а могла би и да користи налог како би се лажно представљала као ви. На крају, када са неким поделите лозинку, безбедност лозинке је у рукама те особе, која намерно или случајно може да је подели са другима.

Будите нарочито пажљиви када се од вас затражи да се пријавите онлајн

Проверите на који начин сте повезани са тим веб-сајтом.

Прво погледајте траку за адресу у прегледачу да бисте видели да ли URL изгледа стварно. Требало би и да проверите да ли веб-адреса почиње са https:// јер то значи да је веза са веб-сајтом шифрована и отпорнија на нежељене посете или фалсификовање. Код неких прегледача се у траци за адресу поред ознаке https:// приказује и икона катанца, која јасније показује да је веза шифрована и да сте безбедније повезани.

Пријављивање сумњивих имејлова и превара

Већина добављача имејл услуге, укључујући Gmail, вам то омогућава. Ако преко Gmail-а пријавите сумњиву поруку, онемогућавате њеном пошиљаоцу да вам убудуће шаље имејлове и помажете нтиму за борбу против злоупотребе да зауставља сличне нападе.