Избегавање превара

Не, вероватно нисте добили на лутрији. Не можете толико да зарадите радећи од куће. А и та понуда вероватно јесте превише добра да би била истинита.

Веб може да буде одлично место, али нису баш сви његови корисници добронамерни. Следе три једноставна начина да избегнете преваранте и будете безбедни на вебу:

Чувајте се непознатих особа које вам нуде поклоне

Поруке у којима вам неко честита на томе што сте постали милионити посетилац неког веб-сајта, нуди таблет рачунар или неку другу награду ако попуните анкету или промовише брз и једноставан начин да зарадите или добијете посао („брзо се обогатите радећи од куће само два сата дневно!“) вероватно нису легитимне. Ако вам неко каже да сте нешто освојили и затражи да у дати образац унесете личне податке, немојте да падате у искушење да то урадите. Ако почнете да уносите податке у обрасце, можда ћете их ипак послати преварантима чак и у случају да не притиснете дугме „Пошаљи“.

Ако видите поруку од особе коју познајете, али вам се учини да вам је ипак није она послала, могуће је да је њен налог компромитовао криминалац на мрежи који покушава да добије новац или информације од вас, па би требало добро да размислите како ћете реаговати. Пошиљалац поруке обично тврди да је у иностранству и тражи да му хитно пошаљете новац или каже да му је телефон украден и да не можете да га позовете. У поруци би, такође, од вас могло да се тражи да кликнете на везу да бисте видели слику, чланак или видео, али вас та веза заправо води до сајта на коме би ваши подаци могли да буду украдени и зато размислите пре него што кликнете!

Истражите

Када купујете на мрежи, истражите продавца и будите обазриви ако приметите сумњиво ниске цене, баш као што бисте били обазриви и приликом куповине у локалној продавници. Детаљно проверите понуде на мрежи које делују исувише добро да би биле истините. Нико не жели да на превару купи фалсификовану робу. Људи који вам бесплатно или са попустом од 90% нуде скупе производе или услуге који обично нису на снижењу вероватно то не раде из добре намере. Ако користите Gmail, можете да видите упозорење у горњем делу екрана ако отворите имејл за који наш систем сматра да би могла да буде превара. Ако видите ово упозорење, добро размислите да ли ћете одговорити на тај имејл.

Чувајте се превара у којима се користи Google бренд. Google не организује лутрије. Не наплаћујемо обуку за нове запослене – ако примите имејл у ком се каже да сте примљени у Google, али да морате да платите накнаду за обуку да бисте почели да радите, знајте да се ради о превари. Чувајте се људи који тврде да продају аутомобиле помоћу Google новчаника. Сазнајте више о различитим преварама у којима се користи Google бренд.

Када нисте сигурни, не ризикујте

Да ли једноставно имате лош предосећај у вези са неким огласом или неком понудом? Верујте свом инстинкту! Кликћите на огласе или купујте производе само на сајтовима који су безбедни, оцењени и поуздани.

Многе платформе за куповину на мрежи имају програме за поуздане продавце. Ти продавци обично имају истакнут печат одобрења на профилу. Прегледајте смернице платформе за куповину да бисте проверили да ли је печат или сертификат легитиман. Ако платформа не нуди сличан програм, погледајте број и квалитет рецензија о продавцу.

А ако сте на Google-у видели штетан оглас или кликнули на њега, обавестите нас да бисмо могли да предузмемо одговарајуће мере.