Провера подешавања Gmail-а

Ако користите Gmail, можете да пратите ове кораке да бисте се уверили да ће налог остати безбедан.

Проверите да се имејлови не прослеђују или деле ако то нисте сами подесили

Да бисте видели да ли се имејлови правилно усмеравају, на картици „Подешавања поште“ у Gmail-у проверите подешавања прослеђивања и делегирања, којима се другима омогућава приступ вашем налогу.

Ако заборавите лозинку, треба да имате начин да поново приступите налогу

Google може да вам пошаље имејл на адресу за опоравак налога у случају да морате поновно да поставите лозинку, па проверите да ли је имејл адреса за опоравак налога ажурна и повезана са налогом коме и даље можете да приступите. Можете и да додате број телефона на Gmail профил како бисте путем текстуалне поруке примили кôд за поновно постављање лозинке.

Навођење броја мобилног телефона у оквиру налога је један од најједноставнијих и најпоузданијих начина да заштитите налог. На пример, Google може да користи број телефона да би проверио особе које покушавају да неовлашћено приступе налогу, а може и да вам пошаље верификациони кôд да би вам омогућио да поново приступите налогу ако икада изгубите приступ. Ако Google-у дате број телефона за опоравак, нећете бити пријављени на маркетиншке листе нити ћете добијати позиве од особа које се баве телемаркетингом.

Метод идентификације помоћу броја мобилног телефона је безбеднији од идентификације помоћу имејл адресе за опоравак налога или безбедносног питања јер се мобилни телефон физички налази у вашем поседу.

Проверите да ли има неуобичајених приступа налогу или активности на њему

Редовно прегледајте налог да бисте видели да ли има непознатих или сумњивих активности. Кликните на везу „детаљи“ при самом дну странице да бисте сазнали са којих IP адреса је најскорије приступано пошти, као и са којим локацијама су те адресе повезане. Ако приметите сумњиве активности на налогу, одмах промените лозинку и одјавите се са налога. Сазнајте више информација о сумњивим активностима на налогу.

Док се пријављујете на Gmail, требало би да проверите да ли веб-адреса почиње са https:// (а не само са „http://“). То вам показује да је веза са веб-сајтом шифрована и отпорнија на нежељене посете или фалсификовање. Више савета о Gmail-у можете на пронађете на Gmail безбедносној листи за проверу.

Пријавите да вас Gmail корисник узнемирава

Ако се сусретнете са Gmail корисником који крши смернице за Gmail, прегледајте препоручене следеће кораке.

Алатке за безбедност

Откријте 5 најпопуларнијих Google функција за онлајн безбедност осмишљених да вам помогну у заштити породице онлајн.

Google налози

Додатно побољшајте безбедност Google налога

Можете да додате још један слој заштите на Google налог ако омогућите верификацију у 2 корака. Ако сте укључили верификацију у 2 корака, Google ће вам послати шифру на мобилни телефон када неко покуша да се пријави на налог са непознатог рачунара. То значи да потенцијални нападач који вам украде или погоди лозинку и даље не може да се пријави на налог због тога што нема ваш телефон. Сада можете да се заштитите помоћу нечега што знате (лозинка) и нечега што имате (телефон).

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

У врху кликните на Безбедност. У оквиру Лозинка кликните на Подешавање поред „Верификација у 2 корака“.

Тада ћете видети детаљан водич који ће вам помоћи у процесу подешавања.

Тада ћете бити враћени на подешавања верификације у 2 корака. Прегледајте подешавања и додајте резервне бројеве телефона.

Завршили сте! Када се следећи пут будете пријављивали, примићете SMS са верификационим кодом.

Chrome

Приватно прегледајте веб

Можете да користите Режим без архивирања у Chrome прегледачу на рачунару, таблету или телефону да бисте приватно прегледали веб. Странице које посећујете и датотеке које преузимате у Режиму без архивирања не евидентирају се у Chrome-овој историји прегледања или преузимања.

Сазнајте више

Кликните на мени Chrome на траци с алаткама прегледача → кликните на Нов прозор без архивирања.

Отвориће се нови прозор са иконом режима без архивирања у углу. Да бисте изашли, само затворите прозор.

Google налози

Ваш Google налог, на ваш начин

На страници Подешавања налога можете да видите услуге и информације повезане са Google налогом и промените подешавања безбедности и приватности.

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

Google налози

Добијте обавештење ако вам се име појави на вебу

Одељак Ја на вебу објашњава које податке људи могу да виде када вас потраже на Google-у и омогућава вам да управљате тим подацима. Помоћу њега можете да подесите Google обавештења да бисте могли да пратите да ли се информације о вама појављују онлајн, а аутоматски вам предлаже и неке термине за претрагу о којима би можда требало да поведете рачуна.

Сазнајте више

Пријавите се на Google налог и крећите се до одељка „Ја на вебу“.

Кликните на Управљај мојим веб-обавештењима, па на црвено дугме да бисте направили обавештење.

Име ће се појавити у пољу за унос текста. Кликните на поље за унос текста да бисте видели још предложених обавештења.

Кликните на Додај да бисте додали обавештење. Кликните на икону оловке да бисте унели измене, а на икону корпе за отпад да бисте избрисали.

У падајућем менију „Учесталост“ изаберите учесталост обавештења.

Google налози

Управљајте подацима сачуваним на Google налогу

Google контролна табла вам показује шта је сачувано на Google налогу и пружа преглед неких недавних активности на налогу. Са једне централне локације можете лако да прегледате податке и активности и да приступате подешавањима услуга за Blogger, Календар, Документе, Google+ и многе друге.

Сазнајте више

Посетите Контролну таблу да бисте видели резиме података повезаних са Google налогом и управљали личним подешавањима.

На њој прегледајте податке сачуване на Google налогу и управљајте .

Прикажи још алатки за безбедност