Безбедност при онлајн куповини

Куповина се све више обавља онлајн. Google помаже потрошачима да проналазе производе на бројне различите начине, па, иако не контролишемо садржај на вебу, желимо да помогнемо потрошачима да безбедно купују онлајн. Већина онлајн трансакција обавља се без икаквих проблема, али у појединим случајевима постоје ризици и због тога смо направили ову страницу са корисним саветима и алаткама које можете да користите при онлајн куповини.

Безбедносни савети

 • Ако вам се чини да је исувише добро да би било истинито…:, онда сте највероватније у праву. Упоредите цену коју видите са сличном робом која се продаје на неком другом месту. Ако је цена значајно другачија, будите опрезни – обавезно истражите продавца и поставите питања о стању артикла. Када неки сајт нуди производе који су на великом попусту, текст на њему је граматички нетачан или погрешно написан, користи слике са званичног сајта бренда које су лошег квалитета, то може да значи да се на њему продају фалсификовани производи. Ипак, будите опрезни јер неки сајтови који продају фалсификоване производе имитирају сајт власника бренда коришћењем истих распореда и сличних слика или коришћењем назива домена који садржи назив бренда.

 • Истражите непознате продавце: Ако раније нисте куповали од неког продавца, прво проверите да бисте били сигурни да ли послује у складу са законом. На пример, сазнајте више о историји пословања продавца и обавите веб-претрагу да бисте пронашли рецензије других купаца који су имали искуства са тим продавцем. Легитимни продавци би требало да наведу контакт информације које можете да употребите ако имате питања или проблеме у вези са трансакцијом, а које могу да обухватају физичку адресу, број телефона контакт особе или имејл адресу. Многи сајтови који продају фалсификоване производе имају URL-ове који изгледају као званични URL-ови јер могу да обухватају фразе као што су [brend]rasprodaja.com или zvanican [brend].com. Провера WhoIs евиденције о сајту је један од начина да откријете ко је власник домена.

 • Користите начин плаћања који штити купце: У већини случајева, компаније које издају кредитне картице ограничавају своју одговорност за онлајн куповине у случају преваре. Неки онлајн системи за плаћање не деле цео број кредитне картице са продавцима да би вас додатно заштитили.

 • Прочитајте детаљне смернице: Пре куповине обавезно се упознајте са смерницама продавца у вези са слањем, гаранцијом и враћањем производа. Неке продавнице нуде комплетан повраћај средстава, док друге наплаћују накнаде за враћање робе и повраћај средстава и дају кредит који може да се користи само у продавници.

 • Чувајте евиденцију о трансакцији: Ако имате дигиталну или штампану копију за велике трансакције, то може да вам помогне у случају да треба да вратите робу или оспорите неовлашћене наплате на рачуну.

 • Избегавајте хакерисане сајтове и обратите пажњу на траку за адресу у прегледачу. Ако кликнете на линк и одмах будете преусмерени, то може да значи да је тај сајт хакерисан и садржи малвер. Малвер, као што су вируси, црви и тројански коњи, могу неприметно да инсталирају нежељени софтвер на рачунару. Неки хакерисани сајтови вас неће одмах преусмерити на неку другу страницу, али на страници могу да садрже нежељени садржај који није релевантан. Један од начина да будете опрезни је да обратите пажњу на траку за адресу да бисте били сигурни да је линк на који сте кликнули онај на који сте преусмерени.

 • Веб-адресе на којима се налазе осетљиве информације уносите директно у траку за адресу у прегледачу: Налоге који садрже осетљиве информације немојте да посећујте тако што ћете кликнути на линк или прекопирати адресу. Уместо тога сами унесите адресу. Уверите се да уносите тачну адресу; неки лажни сајтови са сличним URL адресама могу да изгледају као стварни сајтови, али су заправо подешени да „пецају“ информације о налогу.

 • Избегавајте да уносите личне податке на сумњивим сајтовима. Ако неки сајт тражи унос додатних личних података осим оних који су неопходни за куповину производа или добијање услуге (нпр. информације о банковном рачуну, одговори на безбедносна питања или лозинке), будите опрезни јер ови типови упита могу да указују на покушај „пецања“. Неки сајтови могу да изгледају као идентична копија званичног сајта, укључујући логотипе и текст, али су их преваранти заправо подесили са циљем да преузму ваше личне податке. Ево неких савета како да избегнете и пријавите сајтове за пецање.

 • Уверите се да су вам лозинке јаке: Не користите исту лозинку за више налога и не заборавите да их повремено мењате, посебно ако сумњате да је налог угрожен. Погледајте додатне савете о томе како да изаберете паметну лозинку.

 • Информације шаљите само преко безбедних веза: Потражите везу https:// у траци за адресу (и икону катанца у траци за адресу ако користите Google Chrome или Internet Explorer) када преносите осетљиве информације, попут бројева кредитних картица или банковних рачуна. Када приступате налозима за финансијске трансакције, проверите да ли веб-сајт има Сертификат продужене валидације – URL или назив веб-сајта треба да се приказује у зеленој боји у траци за URL многих савремених прегледача, што значи да је организација која управља веб-сајтом проверена.

 • Избегавајте да обављате финансијске трансакције на јавним рачунарима: Избегавајте да се пријављујете на налоге који садрже осетљиве информације (нпр. банковни рачуни или бројеви кредитних картица или веб-сајтови за куповину) на јавним или дељеним рачунарима. Ако ипак приступате таквим информацијама на јавном или дељеном рачунару, не заборавите да се у потпуности одјавите и затворите прозор прегледача када завршите.

 • Уверите се да сте добили тачно оно што сте платили: Када примите артикал, прегледајте га да бисте били сигурни да је све у реду. Што пре покушате да решите случај преваре, имате веће шансе за позитивни исход.

Где можете да пронађете додатну помоћ?

Постоји неколико организација које потрошачима могу да помогну да пријаве и реше жалбе:

Информације можете да добијете од организација Биро за боље пословање и Национална лига за заштиту потрошача: http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ и www.fraud.org

Федерална трговинска комисија (FTC) бави се жалбама о обмањујућим и непоштеним пословним праксама. Да бисте поднели жалбу, посетите http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Ако жалбу подносите против компаније у страној земљи, жалбе можете да поднесете на http://www.econsumer.gov/

У ЕУ Европска мрежа центара за заштиту потрошача помаже потрошачима да пронађу решења за такве међународне проблеме у куповини.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Алатке за безбедност

Откријте 5 најпопуларнијих Google функција за онлајн безбедност осмишљених да вам помогну у заштити породице онлајн.

Google налози

Додатно побољшајте безбедност Google налога

Можете да додате још један слој заштите на Google налог ако омогућите верификацију у 2 корака. Ако сте укључили верификацију у 2 корака, Google ће вам послати шифру на мобилни телефон када неко покуша да се пријави на налог са непознатог рачунара. То значи да потенцијални нападач који вам украде или погоди лозинку и даље не може да се пријави на налог због тога што нема ваш телефон. Сада можете да се заштитите помоћу нечега што знате (лозинка) и нечега што имате (телефон).

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

У врху кликните на Безбедност. У оквиру Лозинка кликните на Подешавање поред „Верификација у 2 корака“.

Тада ћете видети детаљан водич који ће вам помоћи у процесу подешавања.

Тада ћете бити враћени на подешавања верификације у 2 корака. Прегледајте подешавања и додајте резервне бројеве телефона.

Завршили сте! Када се следећи пут будете пријављивали, примићете SMS са верификационим кодом.

Chrome

Приватно прегледајте веб

Можете да користите Режим без архивирања у Chrome прегледачу на рачунару, таблету или телефону да бисте приватно прегледали веб. Странице које посећујете и датотеке које преузимате у Режиму без архивирања не евидентирају се у Chrome-овој историји прегледања или преузимања.

Сазнајте више

Кликните на мени Chrome на траци с алаткама прегледача → кликните на Нов прозор без архивирања.

Отвориће се нови прозор са иконом режима без архивирања у углу. Да бисте изашли, само затворите прозор.

Google налози

Ваш Google налог, на ваш начин

На страници Подешавања налога можете да видите услуге и информације повезане са Google налогом и промените подешавања безбедности и приватности.

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

Google налози

Добијте обавештење ако вам се име појави на вебу

Одељак Ја на вебу објашњава које податке људи могу да виде када вас потраже на Google-у и омогућава вам да управљате тим подацима. Помоћу њега можете да подесите Google обавештења да бисте могли да пратите да ли се информације о вама појављују онлајн, а аутоматски вам предлаже и неке термине за претрагу о којима би можда требало да поведете рачуна.

Сазнајте више

Пријавите се на Google налог и крећите се до одељка „Ја на вебу“.

Кликните на Управљај мојим веб-обавештењима, па на црвено дугме да бисте направили обавештење.

Име ће се појавити у пољу за унос текста. Кликните на поље за унос текста да бисте видели још предложених обавештења.

Кликните на Додај да бисте додали обавештење. Кликните на икону оловке да бисте унели измене, а на икону корпе за отпад да бисте избрисали.

У падајућем менију „Учесталост“ изаберите учесталост обавештења.

Google налози

Управљајте подацима сачуваним на Google налогу

Google контролна табла вам показује шта је сачувано на Google налогу и пружа преглед неких недавних активности на налогу. Са једне централне локације можете лако да прегледате податке и активности и да приступате подешавањима услуга за Blogger, Календар, Документе, Google+ и многе друге.

Сазнајте више

Посетите Контролну таблу да бисте видели резиме података повезаних са Google налогом и управљали личним подешавањима.

На њој прегледајте податке сачуване на Google налогу и управљајте .

Прикажи још алатки за безбедност