Заштита лозинки

Лозинке су прва линија одбране од криминалаца на интернету. Од пресудне је важности да изаберете јаке лозинке и да за сваки битан налог користите засебну лозинку, а добро је и да их редовно ажурирате. Поступајте у складу са следећим саветима како бисте правили јаке лозинке и заштитили их.

Користите јединствену лозинку за сваки важан налог, као што су налози е-поште и налози за електронско банкарство

Ако изаберете исту лозинку за сваки налог на мрежи, то је као да користите исти кључ за кућу, ауто и канцеларију – ако криминалац приступи једном налогу, сви су компромитовани. Дакле, немојте да користите исту лозинку за онлајн билтен и за налог е-поште или банковни рачун. Употреба већег броја лозинки можда није много практична, али ћете тако бити безбеднији.

Чувајте лозинке на скривеном месту које није лако уочљиво

Записивање лозинки није нужно лоша идеја. Али, ако то урадите, не остављајте белешке са лозинкама тамо где сви могу да их виде, као што су рачунар или радни сто.

Користите дугачке лозинке које се састоје од бројева, слова и симбола

Што је лозинка дужа, то је теже да се погоди. Дакле, користите дугачке лозинке да бисте заштитили податке. Ако користите бројеве, симболе, као и велика и мала слова, неовлашћеним корисницима и другима ће бити теже да погоде или открију лозинку. У лозинкама немојте да користите фразе „123456“ или „лозинка“, као ни јавно доступне информације, попут броја телефона. Није много оригинално, а није ни безбедно!

Покушајте да користите фразу коју само ви знате

Један од начина је да смислите фразу коју само ви знате, а која вас асоцира на одређени веб-сајт, јер ћете је тако лакше запамтити. За имејл можете да почнете са „Moji drugovi Pera i Jasmina mi jednom dnevno salju smesan imejl“, па да користите бројеве и слова да бисте то поновили. „MdP&Jmjdssi“ је лозинка са пуно варијација. Затим поновите овај поступак за друге сајтове.

Подесите опције за опоравак лозинке и стално их ажурирајте

Ако заборавите лозинку или вам буде блокиран приступ налогу, треба да имате начин да му поново приступите. Многе услуге ће вам послати имејл на адресу за опоравак налога у случају да морате поновно да поставите лозинку, па проверите да ли је имејл адреса за опоравак налога ажурна и повезана са налогом коме и даље можете да приступите.

Понекад можете и да додате број телефона на профил да бисте преко текстуалне поруке примили кôд за поновно постављање лозинке. Навођење броја мобилног телефона у оквиру налога је један од најједноставнијих и најпоузданијих начина да заштитите налог.

На пример, добављачи услуга могу да користе број телефона да би проверили особе које покушавају да неовлашћено приступе налогу, а могу и да вам пошаљу верификациони кôд да би вам омогућили да поново приступите налогу ако вам приступ икада буде блокиран. Ако Google-у дате број телефона за опоравак, нећете бити пријављени на маркетиншке листе нити ћете добијати позиве од особа које се баве телемаркетингом.

Метод идентификације помоћу броја мобилног телефона је безбеднији од идентификације помоћу имејл адресе за опоравак налога или безбедносног питања јер се мобилни телефон физички налази у вашем поседу.

Међутим, ако не можете или не желите да додате број телефона на налог, многи веб-сајтови могу да вам затраже да изаберете питање како бисте верификовали идентитет у случају да заборавите лозинку. Ако вам услуга коју користите омогућава да сами одредите питање, покушајте да смислите питање на које само ви знате одговор и које се не тиче нечега што сте јавно објавили или делили на друштвеним медијима.

Одговор треба да буде јединствен, али и лак за памћење, што можете да постигнете ако поступите у складу са горенаведеним саветом. У том случају чак ни особа која успе да погоди одговор неће знати да га унесе на одговарајући начин. Веома је важно да запамтите тај одговор – ако га заборавите, можда више никада нећете успети да приступите налогу.

Алатке за безбедност

Откријте 5 најпопуларнијих Google функција за онлајн безбедност осмишљених да вам помогну у заштити породице онлајн.

Google налози

Додатно побољшајте безбедност Google налога

Можете да додате још један слој заштите на Google налог ако омогућите верификацију у 2 корака. Ако сте укључили верификацију у 2 корака, Google ће вам послати шифру на мобилни телефон када неко покуша да се пријави на налог са непознатог рачунара. То значи да потенцијални нападач који вам украде или погоди лозинку и даље не може да се пријави на налог због тога што нема ваш телефон. Сада можете да се заштитите помоћу нечега што знате (лозинка) и нечега што имате (телефон).

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

У врху кликните на Безбедност. У оквиру Лозинка кликните на Подешавање поред „Верификација у 2 корака“.

Тада ћете видети детаљан водич који ће вам помоћи у процесу подешавања.

Тада ћете бити враћени на подешавања верификације у 2 корака. Прегледајте подешавања и додајте резервне бројеве телефона.

Завршили сте! Када се следећи пут будете пријављивали, примићете SMS са верификационим кодом.

Chrome

Приватно прегледајте веб

Можете да користите Режим без архивирања у Chrome прегледачу на рачунару, таблету или телефону да бисте приватно прегледали веб. Странице које посећујете и датотеке које преузимате у Режиму без архивирања не евидентирају се у Chrome-овој историји прегледања или преузимања.

Сазнајте више

Кликните на мени Chrome на траци с алаткама прегледача → кликните на Нов прозор без архивирања.

Отвориће се нови прозор са иконом режима без архивирања у углу. Да бисте изашли, само затворите прозор.

Google налози

Ваш Google налог, на ваш начин

На страници Подешавања налога можете да видите услуге и информације повезане са Google налогом и промените подешавања безбедности и приватности.

Сазнајте више

Приступите подешавањима тако што ћете кликнути на име или слику у горњем десном углу, па на Налог.

Google налози

Добијте обавештење ако вам се име појави на вебу

Одељак Ја на вебу објашњава које податке људи могу да виде када вас потраже на Google-у и омогућава вам да управљате тим подацима. Помоћу њега можете да подесите Google обавештења да бисте могли да пратите да ли се информације о вама појављују онлајн, а аутоматски вам предлаже и неке термине за претрагу о којима би можда требало да поведете рачуна.

Сазнајте више

Пријавите се на Google налог и крећите се до одељка „Ја на вебу“.

Кликните на Управљај мојим веб-обавештењима, па на црвено дугме да бисте направили обавештење.

Име ће се појавити у пољу за унос текста. Кликните на поље за унос текста да бисте видели још предложених обавештења.

Кликните на Додај да бисте додали обавештење. Кликните на икону оловке да бисте унели измене, а на икону корпе за отпад да бисте избрисали.

У падајућем менију „Учесталост“ изаберите учесталост обавештења.

Google налози

Управљајте подацима сачуваним на Google налогу

Google контролна табла вам показује шта је сачувано на Google налогу и пружа преглед неких недавних активности на налогу. Са једне централне локације можете лако да прегледате податке и активности и да приступате подешавањима услуга за Blogger, Календар, Документе, Google+ и многе друге.

Сазнајте више

Посетите Контролну таблу да бисте видели резиме података повезаних са Google налогом и управљали личним подешавањима.

На њој прегледајте податке сачуване на Google налогу и управљајте .

Прикажи још алатки за безбедност