Основе безбедности породице

Ако немате много времена, ево неких кратких предлога о томе како да заштитите породицу онлајн.

  1. Разговарајте са члановима породице о онлајн безбедности. Јасно им предочите ваша правила и очекивања ваше породице у вези са технологијом, као и последице неприкладног коришћења. И, што је најважније, побрините се да се деца осећају довољно слободно да затраже савет када треба да доносе тешке одлуке. На тај начин могу да се осећају безбедно док самостално истражују интернет и да знају коме да се обрате када имају питања – вама.
  2. Користите технологију заједно. То је добар начин да научите чланове породице да се заштите онлајн и пружа вам могућност да поразговарате о проблемима онлајн безбедности са породицом чим се појаве.
  3. Разговарајте о онлајн услугама и сајтовима. Разговарајте са децом о томе какве сајтове воле да посећују и шта је адекватно за сваког члана породице.
  4. Заштитите лозинке. Помозите члановима породице да сазнају како да постављају безбедне лозинке онлајн. Подсетите чланове породице да не откривају лозинке, осим можда поузданим одраслим особама, попут родитеља. Побрините се да им пређе у навику да се одјављују са онлајн налога када су на јавним рачунарима у школи, кафићу или библиотеци.
  5. Користите подешавања приватности и контроле за дељење. Постоји пуно сајтова за дељење мишљења, слика, видео снимака, нових статуса и још пуно тога. Многе од тих услуга нуде подешавања и контроле приватности да бисте могли да одлучите ко може да види садржај пре него што га поставите. Разговарајте са члановима породице о томе шта треба, а шта не треба да деле јавно. Помозите им да поштују туђу приватност тако што неће откривати личне податке о члановима породице или пријатељима нити идентификовати људе по имену у јавно дељеном садржају.
  6. Проверите старосна ограничења: Многе онлајн услуге, укључујући Google, садрже старосна ограничења која одређују ко може да их користи. На пример, морате да испуњавате старосне услове да бисте имали Google налог, а неки Google производи су ограничени на кориснике који имају 18 и више година. Увек проверите услове коришћења веб-сајта пре него што дозволите детету да се региструје за налог и јасно предочите деци породична правила о томе које сајтове и услуге могу да користе ако имате таква правила.
  7. Научите децу да воде рачуна при комуникацији. Ево једног практичног правила: Ако нешто не бисте рекли некоме у лице, онда то немојте ни да шаљете у SMS-у, имејлу или тренутној поруци нити да постављате као коментар на нечијој страници. Разговарајте о томе како би други људи могли да се осећају због онога што кажете онлајн и направите породичне смернице о томе каква комуникација је прикладна.
  8. Разговарајте са другим одраслим особама. Укључите у разговор и пријатеље, ширу родбину, наставнике, тренере и психологе. Други родитељи и професионалци који раде са децом могу да буду одличан ресурс када треба да одлучите шта је добро за вашу породицу, нарочито ако је у питању технологија са којом нисте упознати.
  9. Заштитите рачунар и идентитет. Користите антивирусни софтвер и ажурирајте га редовно ако немате Chromebook ком није потребан антивирусни софтвер. Разговарајте са члановима породице о типовима личних података, попут матичног броја, броја телефона или кућне адресе, које не треба постављати онлајн. Научите чланове породице да не прихватају датотеке и не отварају прилоге из имејлова од непознатих људи.
  10. Не престајте са консултацијама. Безбедност није ствар која се може решити једном заувек – технологија се развија, а са њом и потребе породице. Побрините се да стално разговарате на ту тему. Утврђујте основна породична правила, проверавајте како сви напредују и редовно издвајајте време за разговор.

Алатке за безбедност

Откријте 5 најпопуларнијих Google безбедносних функција осмишљених да вам помогну у заштити породице онлајн.

Google Play

Користите Родитељске контроле за филтрирање апликација према оцени садржаја

Родитељске контроле можете да користите да бисте ограничили садржај који може да се преузима са Google Play-а или купује на њему. То вам помаже да пронађете одговарајући садржај за себе и своју породицу.

Сазнајте више

Отворите апликацију Play продавница на уређају.

У горњем левом углу додирните икону Мени.

Додирните Подешавања.

Додирните Родитељске контроле.

Пребаците Родитељске контроле у положај Укључено.

Направите PIN.

Додирните Апликације и игре.

Изаберите ниво зрелости.

YouTube

Подесите филтер за избацивање неадекватног садржаја

Ако не желите да видите садржај намењен одраслим особама или садржај ограничен за одређени узраст док прегледате YouTube, померајте до дна било које YouTube странице и омогућите Безбедни режим. Безбедни режим помаже у филтрирању потенцијално спорног садржаја и његовом уклањању из претраге, сродних видео снимака, плејлиста, емисија или серија и филмова.

Сазнајте више

Померајте до дна било које YouTube странице и кликните на падајући мени у одељку „Безбедност“.

Изаберите опцију Укључи или Искључи да бисте омогућили или онемогућили Безбедни режим.

Да бисте закључали ово подешавање, пријавите се на Google налог.

Када се будете пријавили, имаћете могућност да закључате то подешавање.

Chrome

Контролишите шта ваша породица може да види на вебу

Ако желите да контролишете које сајтове ваша породица може да посећује на интернету, можете да користите функцију за кориснике под надзором у Google Chrome-у. Помоћу функције за кориснике под надзором можете да видите странице које је корисник посећивао и да блокирате сајтове које не желите да корисник види.

Сазнајте више

Да бисте подесили корисника под надзором на Chromebook-у, започните на главном екрану за пријављивање и кликните на Додај корисника.

На десној страни екрана изаберите Направи корисника под надзором.

Кликните на Направи корисника под надзором.

Пријавите се на налог који управља корисником под надзором и кликните на Даље.

Изаберите корисничко име, лозинку и слику за корисника под надзором. Кликните на Даље.

Android

Ограничите приступ управо одобреним апликацијама и играма

Желите да делите таблет, а да не делите сав садржај? На Android таблетима са верзијом 4.3 и новијим верзијама можете да правите ограничене профиле који ограничавају приступ који други корисници имају функцијама и садржају на таб.

Сазнајте више

Ако сте власник таблета, додирните Подешавања → Корисници → Додај корисника или профил.

Додирните Ограничени профил → Нови профил, па именујте профил.

Користите прекидач са опцијама УКЉУЧЕНО/ИСКЉУЧЕНО и подешавања да бисте управљали приступом функцијама, подешавањима и апликацијама.

Притисните дугме за напајање да бисте се вратили на закључани екран, па додирните икону Нови профил.

Када све то подесите, Почетни екран је празан. Додирните икону Све апликације да бисте започели са новим профилом.

Прикажи још алатки за безбедност