Google-ова мисија је да организује постојеће информације и учини их доступним и корисним за све.

Наша компанија има релативно кратку, али богату историју. Од када је основан 1998. године, Google се развио и сада пружа услуге милионима корисника широм света.

Како су се Лари и Сергеј упознали

Оснивачи Лари Пејџ и Сергеј Брин упознали су се 1995. године на Универзитету Станфорд. До 1996. године направили су претраживач (који се првобитно звао BackRub) који је помоћу веза утврђивао значај појединачних веб-страница.

Google Inc.

Лари и Сергеј су претраживач који су направили назвали „Google“, што је варијација речи „googol“, математичког термина за број који се састоји од цифре 1 коју прати 100 нула. Google Inc. је рођен 1998. године, када је један од оснивача Sun-а, Енди Бехтолсхајм, написао чек на 100.000 USD том правном лицу – које до тада није постојало.

Нисмо на послу

Циљ првог „Google дудл логотипа“ 1998. године био је да обавести посетиоце почетне странице да су надлежни у Google-у ван мреже, на фестивалу „Burning Man“ у Невади. Сада постоји тим „дудлера“ и поставили смо више од 2000 различитих дудл логотипа на почетне странице широм света.

Огласи „уради сам“

AdWords, самоуслужни програм за прављење онлајн огласних кампања, представили смо 2000. Данас наша решења за оглашавање, која обухватају мултимедијалне, видео огласе и огласе за мобилне уређаје, као и просте текстуалне огласе које смо увели пре више од десет година, помажу хиљадама предузећа да се развију и постану успешна.

Gmail: није шала

Првог априла 2004. покренули смо Gmail. Наш приступ е-пошти обухватио је функције као што су брза претрага, огромне количине простора за складиштење и поруке у нитима.

Излазак на берзу

Почетну јавну понуду 19.605.052 деонице А класе обичних акција одржали смо на Вол стриту 18. августа 2004.

Локација, локација, локација

Keyhole, компанију за дигитално мапирање, преузели смо 2004. године, а 2005. смо покренули Google мапе и Google земљу. Данас функције Мапа обухватају саобраћај уживо, упутства за коришћење јавног саобраћаја и слике на нивоу улице, а Земља вам омогућава да истражујете океане и Месец.

Емитовање садржаја

YouTube, сајт за дељење видео снимака на мрежи, смо преузели 2006. Данас се сваког минута на тај сајт отпреми 500 сати видео садржаја. Видео снимци мачака, аматерско новинарство, политичке кандидатуре и двоструке дуге од тада више нису исти.

Стиже мали зелени робот

Док су кружиле гласине о „Gphone-у“, 2007. смо представили Android – отворену платформу за мобилне уређаје – и Open Handset Alliance.

Стрип за који је чуо цео свет

Вест о Google Chrome-у раширила се дан раније него што је требало, када је стрип који представља нови прегледач отвореног кода изашао раније него што смо планирали. Званично смо га покренули 2. септембра 2008.

Главни извршни директор и председник управног одбора

Лари Пејџ, први Google-ов главни извршни директор до 2001, поново је заузео тај положај априла 2011. Ерик Шмит, који је сада извршни председник управног одбора, обављао је ту дужност 10 година.

Google+

Јуна 2011. представили смо пројекат Google+, чији је циљ да разноврсно и богато дељење у стварном животу пренесе на веб и да Google у целини учини бољим обухватајући људе, њихове односе и интересовања.

Детаљна историја Google-а

Чињенице о Google-у

 • Основан
  1998.
 • Оснивачи
  Лари Пејџ и Сергеј Брин
 • Регистрација
  4. септембар 1998.
 • Почетна јавна понуда (NASDAQ)
  19. август 2004.
 • Седиште
  1600 Amphitheatre Parkway
  Mountain View
  CA 94043