Од хобија до светске славе – како је мапирање лепота Француске Полинезије донело безброј предности локалном становништву.

Француска Полинезија – популарна дестинација из снова због белих пешчаних плажа, вијугавих пешачких стаза и места на Унесковој листи Светске културне баштине. Док неки сањаре о овом рају, Кристоф Курко је препознао јединствену прилику да га приближи целом свету и подстакне развој туризма на Тахитију уз Street View.

1800 km

сликано

1.200.000

слике

преко

видеа

видео снимци у резолуцији екрана

8+

острва

18

објављених хотела

+450

направљених
уноса предузећа

Комбиновање посла са задовољством

Подстакнут својом љубављу за Street View и прелепа острва Француске Полинезије, Кристоф је 2019. године основао компанију Tahiti 360. Компанија се специјализује за сликање и отпремање на Street View слика великих простора на отвореном у 360 у Француској Полинезији, укључујући стазе за пешачење и плаже. И иако је његов главни фокус сликање и истицање лепоте острвског живота, Кристоф помаже и локалним предузећима да остваре већу видљивост помоћу упечатљивих Street View виртуалних обилазака у затвореном.

Израда мапе Француске Полинезије

У време када је скоро све дигитализовано, тешко је поверовати да су били доступни само сателитски прикази Француске Полинезије док Кристоф и Tahiti 360 нису стигли на острво. Да би све било још компликованије, улице на острвима као што су Бора Бора и Тахити нису имале називе, па је кретање представљало изазов за локално становништво и туристе. Што је најважније, чинило је посао хитних служби као што су ватрогасци, хитна помоћ и полиција тежим него што је неопходно.

 

Увек сам веровао да Street View може да пружи сјајне предности локалним заједницама. Могућност да се замислите у одређеној области и упознате са окружењем пре него што напустите кућу ме је одувек фасцинирала. Чинило се да је то посебно корисно у Француској Полинезији, у којој је лако сналажење скоро немогућа мисија.

-

Кристоф Курко, оснивач компаније Tahiti 360

 

Google Street View: мапирање Бора Боре

Увиђајући предности које Street View може да донесе острвском животу, локална управа је ступила у партнерство са компанијом Tahiti 360 за израду мапа и референци за све путеве на Бора Бори, Маупитију, Муреи, Рајатеји, Рангирои, Тахитију, Хуахинеју и Факарави. Кристоф је користио теренска возила, колица за голф, електричне бицикле, водене скутере и чак коње да би покрио 1800 km Француске Полинезије. Захваљујући Кристофовом раду и локалним географским подацима које деле власти, сада у Google мапама могу да се добијају новости о саобраћају уживо, предлози за најбржу руту и путање до локалних предузећа на Тахитију. Ово је посебно корисно за хитне службе које као последица овога могу да раде ефикасније широм острва. На крају, приступ сликама компаније Tahiti 360 на Street View-у је поједноставио и урбанизам, одржавање зграда и путева.

Приступи месту Светске културне баштине Унеска

Најупечатљивији обилазак компаније Tahiti 360 је обилазак локације Тапутапуатеа на острву Рајатеја. Ово место Светске културне баштине Унеска има велику улогу у привлачењу преко 300.000 посетилаца у Француску Полинезију сваке године. Међутим, сликањем његове лепоте у 360, Кристоф је омогућио милионима да га виртуелно доживе. Кристофов објављени рад на Street View-у је на наше екране донео светско чудо и свима нам омогућио да га истражимо.

Покривање целог острва није мали подухват, али Кристоф је био спреман за изазов. Да би сликао све што Бора Бора има да понуди у 360, покрио је острво аутомобилом, чамцем и пешице. Кристофу је било потребно само седам дана да изради мапу целог острва и учини је доступном свима на Street View-у.

Осим Бора Боре, Кристоф је сликао и све улице Папетеа, престонице Тахитија, као и града Пирае. Видљивост се исплатила када су се слике оба града појавиле на Street View-у.

Локална предузећа су такође добила прилику да се покажу на Street View-у. Велике хотелске групе као што су Intercontinental, Manava и Hilton, као и мала преноћишта са доручком, са узбуђењем су дочекали прилику да истакну своју понуду на светској сцени.

Додавање још тога на листу жеља

Tahiti 360 се нада да до краја године покрије сва острва у Француској Полинезији и планирају се острва Маупити, Тахаа, Маркиска Острва, Острва Гамбје и Аустралска Острва. Иако има још доста посла у Француској Полинезији, Кристоф већ размишља о следећој авантури. Већ је пристао да ради са француском локалном управом у граду из ког потиче и покрије 400 km бициклистичких стаза, плутајуће вртове у Амјену и туристички воз за Somme Tourisme. Кристоф ће покрити и Теахупо, домаћина за догађаје сурфовања на Олимпијским играма 2024. године. У међувремену се нада да ће у Street View додати Нову Каледонију, острва Валис и Футуна, како би побољшао свакодневни живот локалном становништву и помогао већем броју људи да истраже рај.

Street View је платформа за сарађивање на којој сарадници могу да помогну заједницама да напредују, предузећима да се развијају и приближе светска чуда људима објављивањем упечатљивих слика на Google мапама. Што је најбоље, свако може да изради мапу помоћу свог аутомобила и оствари успех помоћу Street View-а, све што је потребно јесте да предузмете први корак и допринесете.

Делите своје Street View слике