Street View студије примера

 • Слика Autori-ја
  Слика банера Autori-ја

  Како је Autori довео до револуције у одржавању путева широм Финске, једну по једну Street View слику

  Квалитет површина пута, застарели знакови и неосветљене улице представљају свакодневан изазов за возаче и општине широм света.The quality of road surfaces, outdated signs, and unlit streets are an everyday struggle for drivers and municipalities across the world. Међутим, Autori, финска софтверска компанија која развија решења за одржавање инфраструктуре, пронашла је начин да ефикасније прикупља и анализира податке на нивоу улице помоћу Street View-а у Google мапама.

  40.000 km

  сликано

  8 милиона

  објављених слика

  50 милиона

  приказа

  подаци о путу

  20

  података о путевима

  Поједностављивање управљања одржавањем путева у Финској

  Autori, основан 1988. године, пружа решења софтвера као услуге за финску управу путева, уговараче и независне консултанте у погледу управљања стањем, планирања радњи и координације одржавања. Надгледање стања на путевима широм целе земље захтева пуно времена и доста кошта, али где су друге компаније виделе трошкове, Autori је искористио јединствену прилику. Коришћењем сопствених Street View слика и решења софтвера као услуге, направио је алатку за боље управљање подацима о одржавању инфраструктуре путева и доношење одлука у Финској.

  Потреба за брзином и дељењем података

  Стандардно, управа путева мора да физички посети сваки пут да би знала који радови су потребни на одређеним локацијама. То значи прелажење на хиљаде километара и заустављање безброј пута за писање белешки. Ово је штетно по животну средину, скупо је, захтева више ресурса и троши изузетно пуно времена. Стога је потреба за дигитализованим и еколошки прихватљивијим решењем навела Autori да буде креативан. А Street View је био прво решење за визуелни приказ на нивоу улице које је имао.

  Ажурно одржавање путева захтева често дељење велике количине података са више различитих страна. Street View има све потребне алатке за лакше дељење информација међу корисницима – доступан је свакоме са паметним телефоном и не захтева пријаву нити инсталације софтвера. И иако је Street View већ коришћен за одржавање путева, одржавање података ажурним је представљало највећи изазов. Уочили смо прилику да отклонимо тај проблем интегрисањем Street View-а са нашим софтвером за одржавање путева.

  Ари Имонен, директор одсека за консалтинг о дигитализацији у Autori-ју

  Прича о Autori-ју

  Спајање онлајн са офлајн ради безбедности на путевима

  Почетком 2017. године Autori је почео да слика и отпрема слике државних путева у Финској у 360, користећи Google налог компаније за објављивање слика. Од тада је покрио 40.000 km државних путева и отпремио 8 милиона слика и поставио управљање одржавањем путева онлајн. Интегрисањем Street View-а са својим решењима софтвера као услуге олакшао је управи путева приступање на даљину ажурним информацијама о путевима.

  Захваљујући сликама које је Autori објавио на Street View-у, извештаји о недостајућим саобраћајним знаковима, ознакама или рупама на путу могу да се отпреме и означе, па релевантне стране могу да их провере из канцеларије преко Autori контролне табле. Пружањем прилагодљивог решења, Autori такође дозвољава уговарачима да на једном месту прате и планирају релевантно одржавање. Када се заврши рад на одржавању, радници праве и отпремају нове слике области у 360 да би подаци о путу били ажурни. Ово је смањило потребу за посећивањем физичких локација ради контроле, што штеди време, новац и емисије гасова стаклене баште.

  Револуција у целокупној безбедности на путевима

  Street View је омогућио Autori-ју да побољша дељење информација и ситуациону обавештеност за управу путева у Финској, што је заузврат помогло у смањењу трошкова и повећању ефикасности. Увиђајући позитиван утицај који ово може да има широм света, Autori сада ради на стандардизованом моделу за прикупљање и дељење података о путевима у будућности. Помогао је локалном становништву и да смањи свој отисак угљеника сликањем 1000 km бициклистичких и пешачких стаза. Људи сада могу да приступају ажурним подацима и прелазе краће раздаљине на начин који је више еколошки. Осим тога, поново ће бити на путу овог лета са намером да покрије додатних 15.000 km у Финској, што значи да ће сликати и објавити скоро пола свих државних путева у земљи на Street View-у.

  Успех Autori-ја представља само један пример јединствених начина на које предузећа користе Street View за решавање комплексних проблема. Ради се о алатки која не служи само за израду мапа помоћу слика, него вашем предузећу може да донесе и знатне предности. Да ли сте спремни да напишете сопствену Street View причу о успеху?

  Преузми PDF
 • Слика Тахитија
  Слика банера Тахитија

  Од хобија до светске сцене – како је израда мапе лепота Француске Полинезије донела немерљиве користи локалном становништву.

  Француска Полинезија – плаже са белим песком, брдовите стазе за пешачење и места Светске културне баштине Унеска чине је популарном дестинацијом за листу жеља. Док неки само сањаре о њој, Кристоф Курко је видео јединствену прилику да приближи рај људима и помогне у развоју туризма Тахитија помоћу Street View-а.

  1800 km

  сликано

  1.200.000

  слике

  преко

  видеа

  видео снимци у резолуцији екрана

  8+

  острва

  18

  објављених хотела

  +450

  направљених
  уноса предузећа

  Комбиновање посла са задовољством

  Подстакнут својом љубављу за Street View и прелепа острва Француске Полинезије, Кристоф је 2019. године основао компанију Tahiti 360. Компанија се специјализује за сликање и отпремање на Street View слика великих простора на отвореном у 360 у Француској Полинезији, укључујући стазе за пешачење и плаже. И иако је његов главни фокус сликање и истицање лепоте острвског живота, Кристоф помаже и локалним предузећима да остваре већу видљивост помоћу упечатљивих Street View виртуалних обилазака у затвореном.

  Израда мапе Француске Полинезије

  У време када је скоро све дигитализовано, тешко је поверовати да су били доступни само сателитски прикази Француске Полинезије док Кристоф и Tahiti 360 нису стигли на острво. Да би све било још компликованије, улице на острвима као што су Бора Бора и Тахити нису имале називе, па је кретање представљало изазов за локално становништво и туристе. Што је најважније, чинило је посао хитних служби као што су ватрогасци, хитна помоћ и полиција тежим него што је неопходно.

  Одувек сам сматрао да Street View има моћ да донесе сјајне предности локалним заједницама. Могућност да се замислите у одређеној области и упознате са окружењем пре него што напустите кућу ме је одувек фасцинирала. Ово се чини посебно корисним у Француској Полинезији, где је лако кретање скоро немогуће.

  Кристоф Курко, оснивач компаније Tahiti 360.

  Прича о Тахитију

  Увиђајући предности које Street View може да донесе острвском животу, локална управа је ступила у партнерство са компанијом Tahiti 360 за израду мапа и референци за све путеве на Тахитију, Муреи, Бора Бори, Рајатеји, Маупитију, Хуахинеју, Факарави и Рангирои. Кристоф је користио теренска возила, колица за голф, електричне бицикле, водене скутере и чак коње да би покрио 1800 km Француске Полинезије. Захваљујући Кристофовом раду и локалним географским подацима које деле власти, сада у Google мапама могу да се добијају новости о саобраћају уживо, предлози за најбржу руту и путање до локалних предузећа на Тахитију. Ово је посебно корисно за хитне службе које као последица овога могу да раде ефикасније широм острва. На крају, приступ сликама компаније Tahiti 360 на Street View-у је поједноставио и урбанизам, одржавање зграда и путева.

  Приступи месту Светске културне баштине Унеска

  Најупечатљивији обилазак компаније Tahiti 360 је обилазак локације Тапутапуатеа на острву Рајатеја. Ово место Светске културне баштине Унеска има велику улогу у привлачењу преко 300.000 посетилаца у Француску Полинезију сваке године. Међутим, сликањем његове лепоте у 360, Кристоф је омогућио милионима да га виртуелно доживе. Кристофов објављени рад на Street View-у је на наше екране донео светско чудо и свима нам омогућио да га истражимо.

  Покривање целог острва није мали подухват, али Кристоф је био спреман за изазов. Да би сликао све што Бора Бора има да понуди у 360, покрио је острво аутомобилом, чамцем и пешице. Кристофу је било потребно само седам дана да изради мапу целог острва и учини је доступном свима на Street View-у.

  Осим Бора Боре, Кристоф је сликао и све улице Папетеа, престонице Тахитија, као и града Пирае. Видљивост се исплатила када су се слике оба града појавиле на Street View-у.

  Локална предузећа су такође добила прилику да се покажу на Street View-у. Велике хотелске групе као што су Intercontinental, Manava и Hilton, као и мала преноћишта са доручком, са узбуђењем су дочекали прилику да истакну своју понуду на светској сцени.

  Додавање још тога на листу жеља

  Tahiti 360 се нада да до краја године покрије сва острва у Француској Полинезији и планирају се острва Маупити, Тахаа, Маркиска Острва, Острва Гамбје и Аустралска Острва. Иако има још доста посла у Француској Полинезији, Кристоф већ размишља о следећој авантури. Већ је пристао да ради са француском локалном управом у граду из ког потиче и покрије 400 km бициклистичких стаза, плутајуће вртове у Амјену и туристички воз за Somme Tourisme. Кристоф ће покрити и Теахупо, домаћина за догађаје сурфовања на Олимпијским играма 2024. године. У међувремену се нада да ће у Street View додати Нову Каледонију, острва Валис и Футуна, како би побољшао свакодневни живот локалном становништву и помогао већем броју људи да истраже рај.

  Street View је платформа за сарађивање на којој сарадници могу да помогну заједницама да напредују, предузећима да се развијају и приближе светска чуда људима објављивањем упечатљивих слика на Google мапама. Што је најбоље, свако може да изради мапу помоћу свог аутомобила и оствари успех помоћу Street View-а, све што је потребно јесте да предузмете први корак и допринесете.

  Преузми PDF
 • Слика Бутана
  Слика банера Бутана

  Некада затворени, сада отворени – како је Street View приближио будистичко краљевство свету.

  Угнежђен у Хималајима, Бутан одувек нуди многе планинске стазе, бујне долине и мирне реке. Због тога је влада ступила у партнерство са Street View-ом ради дванаестомесечне иницијативе представљања ових скривених кутака, уз побољшање туризма и друштвено-економског развоја Бутана.

  После неколико тешкоћа у добијању одобрења и дозвола за снимање филма, Савет за туризам Бутана, у сарадњи са техничком подршком Google-а у Сингапуру, могао је да покрене овај пројекат у мају 2020. Street View их је подржао са две камере Ricoh Theta Vs, једном камером Insta360 Pro, личним обукама и редовним сесијама решавања проблема како би се одржала њихова активност.

  2625,86 km

  сликано

  2.398.285

  објављених слика

  7,4 M

  приказа

  Дигитално мапирање лепота Бутана

  Пре Street View иницијативе, Бутан није имао техничку стручност нити опрему за повезивање са потенцијалним посетиоцима, због чега је планирање туристичких путовања представљало изазов. Сада свако – од будистичких ходочасника до потенцијалних посетилаца – може да виртуелно открије утврђене манастире Тимбуа и нетакнута села округа Пунака.

  Ово не само да је прекретница у плану владе да се отвори ка свету, него и корак даље у дигиталном путовању Бутана ка друштву у којем су омогућене информационе и комуникационе технологије.

  Бутански пут којим се чешће иде

  Street View паметна навигација је туристима отворила светску атракцију, а путницима дала слободу избора и кретања. Приступ снимцима у 360 у реалном времену и виртуелни обиласци услова тла помогли су посетиоцима да прилагоде своја очекивања током путовања и да истражују у складу са тим.

  Верзија Google Street View-а за Бутан је помогла земљи, као и појединцима широм света. Могу га користити геометри, предузећа, државне установе, образовне институције и други да би побољшали услуге.

  Дорђи Драдул, генерални директор Савета за туризам Бутана

  Уз 500 нових предузећа додатих у Street View и 4000 промена унетих у мапе Бутана, и становници имају предности, од вести о саобраћају и предлога за руте у реалном времену до веће видљивости локалних предузећа.

  Бољи прикази улица

  Осим отварања ка свету, Street View иницијатива владе се показала корисном у планирању развојних пројеката. Филмско снимање терена који је вековима био сакривен означава почетак стратегије одржавања баштине Бутана. Захваљујући Street View подацима, они могу да узму у обзир стање путева и да га побољшају тамо где је потребно.

  Све више истраживача открива Бутан. Али са само двадесет покривених градова, територијом од 38.394 квадратних километара и плановима редовног ажурирања мапа новим инфраструктурним развојима, ова Street View иницијатива је тек започела.

  Street View повезује мале светове на велике начине. Откривајући скривене кутке помоћу упечатљивих слика, може да направи револуцију у напредовању земље и одигра интегралну улогу у њеном развоју.

  Преузми PDF