Street View студије примера

 • Google Street View доприноси подстицању заједница на Занзибару: WT360 логотип
  Google Street View доприноси подстицању заједница на Занзибару помоћу алатке за национални глобални обилазак Занзибара

  Подстицање локалних заједница на Занзибару уз Street View

  Повећање међународне обавештености је приоритет сваке дестинације чија економија зависи од туризма. Занзибар није изузетак. При креирању економске политике земље, Zanzibar Planning Commission је одлучио да представи лепоте архипелага. У томе им је помогао Street View. Комисија и професионални фотографи Федерико Дебето, Николај Омелченко и Крис ди Плеси, из пројекта World Travel in 360 (WT360), заједно су покренули Project Zanzibar и надахнули локалне заједнице да га самостално наставе.

  1700 km

  сликано

  980 хиљада

  објављених слика

  33 милиона

  прегледа

  105 хотела

  оглашено

  Заједно за развој

  Мапирање великих површина је прави изазов. Зато су WT360 тим и дванаесторо студената волонтера са Занзибарског државног универзитета удружили снаге да би мапирали прелепо острво Унгуја. Вођени искуством Федерика, Николаја и Криса, снимили су 1700 километара материјала.

  Учешће туризма у БДП-у је преко 30%. Зато можемо да обучавамо младе и оне који већ раде у туризму. Раније су људи изједначавали туризам са хотелима. Али туризам је много више од тога. Ту су историја, авио-компаније и маркетинг. Влада и економија Занзибара ће имати велике користи од ангажовања више људи у туризму.

  Симаи Мохамед Саид, министар туризма и културне баштине Занзибара.

  Федерико Дебето мапира улицу на Занзибару помоћу камере Insta360 Titan
  Како се Занзибар развија, Федериков тим редовно освежава слике локалних путева у 360. Тако помажу развој инфраструктуре и привлаче нове посетиоце у земљу.

  Освајање глобалног тржишта помоћу слика у 360

  Федерико је ове године почео да истражује северно острво Пемба. За само 6 дана, Федерико и Ибрахим Калид, бивши студент волонтер, снимили су преко 500 километара материјала и 40 панорама из ваздуха које су отпремили на Google мапе уз Street View Studio.

  Уз веродостојне снимке туристичких атракција, локација културне баштине, хотела и предузећа успели су да осмисле национални глобални обилазак Занзибара. Ова платформа слика брзо се развија и промовише острво широм света.

  Од мапирања до професије

  Када је Федерико упознао Шамиму Јасин, она је била студенткиња и сањала је да управља дроновима. У жељи да побољша будућност Занзибара, Шамиму се јавила WT360 тиму како би сазнала више о Street View технологији. Сазнала је која јој камера највише одговара, како да слика и отпрема слике на Google мапе. Пошто је савладала ове вештине, Шамиму је постала професионални фотограф. За живот зарађује истраживањем и мапирањем Занзибарског архипелага.

  Федерико, Шамиму и Ибрахим тренутно отпремају нове слике Занзибара из ваздуха. У центру пажње су им недавно развијене области, нова предузећа, и реновирани хотели. Њихова мисија наставља да се развија отварањем занзибарског забавног парка.

  Мапирање великих површина на Занзибару: паметније и брже објављивање садржаја уз Street View Studio

  Квалитет слика и камера се побољшао од 2019, а Street View Studio је олакшао и убрзао објављивање слика. Фотографи могу истовремено да отпремају више видео снимака у 360, прате напредак, претражују отпремљени материјал према месту или оригиналном називу фајла и планирају будуће колекције помоћу интерактивних слојева мапа.

  Слике целог острва Пемба смо објавили уз Street View Studio. Главна побољшања алатке су организационе природе. Можете да наставите паузирана или прекинута отпремања и истовремено отпремате више видео снимака, па не морате да се будите усред ноћи да бисте додали нове фајлове. Могли смо да се наспавамо!

  Федерико Дебето, професионални фотограф

  За бољу будућност

  Project Zanzibar је настао са циљем подстицања и обучавања локалних студената да мапирају земљу и од тада има глобални утицај. Пројекат је за три године ставио локална предузећа у први план и отворио пословне прилике бившим волонтерима, као што су Шамиму и Ибрахим.

  Google Street View доприноси подстицању заједница на Занзибару
 • Google Street View и Autori су из корена променили одржавање путева у Финској: аутомобил за мапирање
  Слика банера Autori-ја

  Како је Autori довео до револуције у одржавању путева широм Финске, једну по једну Street View слику

  Квалитет површина пута, застарели знакови и неосветљене улице представљају свакодневан изазов за возаче и општине широм света.The quality of road surfaces, outdated signs, and unlit streets are an everyday struggle for drivers and municipalities across the world. Међутим, Autori, финска софтверска компанија која развија решења за одржавање инфраструктуре, пронашла је начин да ефикасније прикупља и анализира податке на нивоу улице помоћу Street View-а у Google мапама.

  40.000 km

  сликано

  8 милиона

  објављених слика

  50 милиона

  приказа

  подаци о путу

  20

  података о путевима

  Поједностављивање управљања одржавањем путева у Финској

  Autori, основан 1988. године, пружа решења софтвера као услуге за финску управу путева, уговараче и независне консултанте у погледу управљања стањем, планирања радњи и координације одржавања. Надгледање стања на путевима широм целе земље захтева пуно времена и доста кошта, али где су друге компаније виделе трошкове, Autori је искористио јединствену прилику. Коришћењем сопствених Street View слика и решења софтвера као услуге, направио је алатку за боље управљање подацима о одржавању инфраструктуре путева и доношење одлука у Финској.

  Потреба за брзином и дељењем података

  Стандардно, управа путева мора да физички посети сваки пут да би знала који радови су потребни на одређеним локацијама. То значи прелажење на хиљаде километара и заустављање безброј пута за писање белешки. Ово је штетно по животну средину, скупо је, захтева више ресурса и троши изузетно пуно времена. Стога је потреба за дигитализованим и еколошки прихватљивијим решењем навела Autori да буде креативан. А Street View је био прво решење за визуелни приказ на нивоу улице које је имао.

  Праћење одржавања путева захтева често дељење велике количине података са много различитих страна. Street View има све неопходне алатке за лакше дељење информација међу корисницима. Доступан је свакоме ко има паметан телефон и не захтева пријаву ни инсталацију софтвера. Street View се већ користио за одржавање путева, али редовно ажурирање података је највећи изазов. Препознали смо прилику да отклонимо тај проблем интегрисањем Street View-а са нашим софтвером за одржавање путева.

  Ари Имонен, директор одсека за саветовање о дигитализацији у компанији Autori

  Прича о Autori-ју

  Спајање онлајн са офлајн ради безбедности на путевима

  Почетком 2017. године Autori је почео да слика и отпрема слике државних путева у Финској у 360, користећи Google налог компаније за објављивање слика. Од тада је покрио 40.000 km државних путева и отпремио 8 милиона слика и поставио управљање одржавањем путева онлајн. Интегрисањем Street View-а са својим решењима софтвера као услуге олакшао је управи путева приступање на даљину ажурним информацијама о путевима.

  Захваљујући сликама које је Autori објавио на Street View-у, извештаји о недостајућим саобраћајним знаковима, ознакама или рупама на путу могу да се отпреме и означе, па релевантне стране могу да их провере из канцеларије преко Autori контролне табле. Пружањем прилагодљивог решења, Autori такође дозвољава уговарачима да на једном месту прате и планирају релевантно одржавање. Када се заврши рад на одржавању, радници праве и отпремају нове слике области у 360 да би подаци о путу били ажурни. Ово је смањило потребу за посећивањем физичких локација ради контроле, што штеди време, новац и емисије гасова стаклене баште.

  Револуција у целокупној безбедности на путевима

  Street View је омогућио Autori-ју да побољша дељење информација и ситуациону обавештеност за управу путева у Финској, што је заузврат помогло у смањењу трошкова и повећању ефикасности. Увиђајући позитиван утицај који ово може да има широм света, Autori сада ради на стандардизованом моделу за прикупљање и дељење података о путевима у будућности. Помогао је локалном становништву и да смањи свој отисак угљеника сликањем 1000 km бициклистичких и пешачких стаза. Људи сада могу да приступају ажурним подацима и прелазе краће раздаљине на начин који је више еколошки. Осим тога, поново ће бити на путу овог лета са намером да покрије додатних 15.000 km у Финској, што значи да ће сликати и објавити скоро пола свих државних путева у земљи на Street View-у.

  Успех Autori-ја представља само један пример јединствених начина на које предузећа користе Street View за решавање комплексних проблема. Ради се о алатки која не служи само за израду мапа помоћу слика, него вашем предузећу може да донесе и знатне предности. Да ли сте спремни да напишете сопствену Street View причу о успеху?

 • Мапирање Француске Полинезије уз Google Street View: логотип компаније Tahiti 360
  Слика банера Тахитија

  Од хобија до светске славе – како је мапирање лепота Француске Полинезије донело безброј предности локалном становништву.

  Француска Полинезија – популарна дестинација из снова због белих пешчаних плажа, вијугавих пешачких стаза и места на Унесковој листи Светске културне баштине. Док неки сањаре о овом рају, Кристоф Курко је препознао јединствену прилику да га приближи целом свету и подстакне развој туризма на Тахитију уз Street View.

  1800 km

  сликано

  1.200.000

  слике

  преко

  видеа

  видео снимци у резолуцији екрана

  8+

  острва

  18

  објављених хотела

  +450

  направљених
  уноса предузећа

  Комбиновање посла са задовољством

  Подстакнут својом љубављу за Street View и прелепа острва Француске Полинезије, Кристоф је 2019. године основао компанију Tahiti 360. Компанија се специјализује за сликање и отпремање на Street View слика великих простора на отвореном у 360 у Француској Полинезији, укључујући стазе за пешачење и плаже. И иако је његов главни фокус сликање и истицање лепоте острвског живота, Кристоф помаже и локалним предузећима да остваре већу видљивост помоћу упечатљивих Street View виртуалних обилазака у затвореном.

  Израда мапе Француске Полинезије

  У време када је скоро све дигитализовано, тешко је поверовати да су били доступни само сателитски прикази Француске Полинезије док Кристоф и Tahiti 360 нису стигли на острво. Да би све било још компликованије, улице на острвима као што су Бора Бора и Тахити нису имале називе, па је кретање представљало изазов за локално становништво и туристе. Што је најважније, чинило је посао хитних служби као што су ватрогасци, хитна помоћ и полиција тежим него што је неопходно.

  Увек сам веровао да Street View може да пружи сјајне предности локалним заједницама. Могућност да се замислите у одређеној области и упознате са окружењем пре него што напустите кућу ме је одувек фасцинирала. Чинило се да је то посебно корисно у Француској Полинезији, у којој је лако сналажење скоро немогућа мисија.

  Кристоф Курко, оснивач компаније Tahiti 360.

  Прича о Тахитију

  Увиђајући предности које Street View може да донесе острвском животу, локална управа је ступила у партнерство са компанијом Tahiti 360 за израду мапа и референци за све путеве на Тахитију, Муреи, Бора Бори, Рајатеји, Маупитију, Хуахинеју, Факарави и Рангирои. Кристоф је користио теренска возила, колица за голф, електричне бицикле, водене скутере и чак коње да би покрио 1800 km Француске Полинезије. Захваљујући Кристофовом раду и локалним географским подацима које деле власти, сада у Google мапама могу да се добијају новости о саобраћају уживо, предлози за најбржу руту и путање до локалних предузећа на Тахитију. Ово је посебно корисно за хитне службе које као последица овога могу да раде ефикасније широм острва. На крају, приступ сликама компаније Tahiti 360 на Street View-у је поједноставио и урбанизам, одржавање зграда и путева.

  Приступи месту Светске културне баштине Унеска

  Најупечатљивији обилазак компаније Tahiti 360 је обилазак локације Тапутапуатеа на острву Рајатеја. Ово место Светске културне баштине Унеска има велику улогу у привлачењу преко 300.000 посетилаца у Француску Полинезију сваке године. Међутим, сликањем његове лепоте у 360, Кристоф је омогућио милионима да га виртуелно доживе. Кристофов објављени рад на Street View-у је на наше екране донео светско чудо и свима нам омогућио да га истражимо.

  Покривање целог острва није мали подухват, али Кристоф је био спреман за изазов. Да би сликао све што Бора Бора има да понуди у 360, покрио је острво аутомобилом, чамцем и пешице. Кристофу је било потребно само седам дана да изради мапу целог острва и учини је доступном свима на Street View-у.

  Осим Бора Боре, Кристоф је сликао и све улице Папетеа, престонице Тахитија, као и града Пирае. Видљивост се исплатила када су се слике оба града појавиле на Street View-у.

  Локална предузећа су такође добила прилику да се покажу на Street View-у. Велике хотелске групе као што су Intercontinental, Manava и Hilton, као и мала преноћишта са доручком, са узбуђењем су дочекали прилику да истакну своју понуду на светској сцени.

  Додавање још тога на листу жеља

  Tahiti 360 се нада да до краја године покрије сва острва у Француској Полинезији и планирају се острва Маупити, Тахаа, Маркиска Острва, Острва Гамбје и Аустралска Острва. Иако има још доста посла у Француској Полинезији, Кристоф већ размишља о следећој авантури. Већ је пристао да ради са француском локалном управом у граду из ког потиче и покрије 400 km бициклистичких стаза, плутајуће вртове у Амјену и туристички воз за Somme Tourisme. Кристоф ће покрити и Теахупо, домаћина за догађаје сурфовања на Олимпијским играма 2024. године. У међувремену се нада да ће у Street View додати Нову Каледонију, острва Валис и Футуна, како би побољшао свакодневни живот локалном становништву и помогао већем броју људи да истраже рај.

  Street View је платформа за сарађивање на којој сарадници могу да помогну заједницама да напредују, предузећима да се развијају и приближе светска чуда људима објављивањем упечатљивих слика на Google мапама. Што је најбоље, свако може да изради мапу помоћу свог аутомобила и оствари успех помоћу Street View-а, све што је потребно јесте да предузмете први корак и допринесете.

 • Google Street View отвара будистичку краљевину целом свету: логотип Савета за туризам Бутана
  Слика банера Бутана

  Некада затворени, сада отворени – како је Street View приближио будистичко краљевство свету.

  Угнежђен у Хималајима, Бутан одувек нуди многе планинске стазе, бујне долине и мирне реке. Због тога је влада ступила у партнерство са Street View-ом ради дванаестомесечне иницијативе представљања ових скривених кутака, уз побољшање туризма и друштвено-економског развоја Бутана.

  После неколико тешкоћа у добијању одобрења и дозвола за снимање филма, Савет за туризам Бутана, у сарадњи са техничком подршком Google-а у Сингапуру, могао је да покрене овај пројекат у мају 2020. Street View их је подржао са две камере Ricoh Theta Vs, једном камером Insta360 Pro, личним обукама и редовним сесијама решавања проблема како би се одржала њихова активност.

  2625,86 km

  сликано

  2.398.285

  објављених слика

  7,4 M

  приказа

  Дигитално мапирање лепота Бутана

  Пре Street View иницијативе, Бутан није имао техничку стручност нити опрему за повезивање са потенцијалним посетиоцима, због чега је планирање туристичких путовања представљало изазов. Сада свако – од будистичких ходочасника до потенцијалних посетилаца – може да виртуелно открије утврђене манастире Тимбуа и нетакнута села округа Пунака.

  Ово не само да је прекретница у плану владе да се отвори ка свету, него и корак даље у дигиталном путовању Бутана ка друштву у којем су омогућене информационе и комуникационе технологије.

  Бутански пут којим се чешће иде

  Street View паметна навигација је туристима отворила светску атракцију, а путницима дала слободу избора и кретања. Приступ снимцима у 360 у реалном времену и виртуелни обиласци услова тла помогли су посетиоцима да прилагоде своја очекивања током путовања и да истражују у складу са тим.

  Верзија Google Street View-а за Бутан је помогла земљи, као и појединцима широм света. Могу да је користе геометри, предузећа, државне и образовне установе и други како би побољшали своје услуге.

  Дорђи Драдул, генерални директор Савета за туризам Бутана

  Уз 500 нових предузећа додатих у Street View и 4000 промена унетих у мапе Бутана, и становници имају предности, од вести о саобраћају и предлога за руте у реалном времену до веће видљивости локалних предузећа.

  Бољи прикази улица

  Осим отварања ка свету, Street View иницијатива владе се показала корисном у планирању развојних пројеката. Филмско снимање терена који је вековима био сакривен означава почетак стратегије одржавања баштине Бутана. Захваљујући Street View подацима, они могу да узму у обзир стање путева и да га побољшају тамо где је потребно.

  Све више истраживача открива Бутан. Али са само двадесет покривених градова, територијом од 38.394 квадратних километара и плановима редовног ажурирања мапа новим инфраструктурним развојима, ова Street View иницијатива је тек започела.

  Street View повезује мале светове на велике начине. Откривајући скривене кутке помоћу упечатљивих слика, може да направи револуцију у напредовању земље и одигра интегралну улогу у њеном развоју.