Како је Autori довео до револуције у одржавању путева широм Финске, једну по једну Street View слику

Квалитет површина пута, застарели знакови и неосветљене улице представљају свакодневан изазов за возаче и општине широм света. Међутим, Autori, финска софтверска компанија која развија решења за одржавање инфраструктуре, пронашла је начин да ефикасније прикупља и анализира податке на нивоу улице помоћу Street View-а у Google мапама.

40.000 km

сликано

8 милиона

објављених слика

50 милиона

приказа

подаци о путу

20

података о путевима

Поједностављивање управљања одржавањем путева у Финској

Autori, основан 1988. године, пружа решења софтвера као услуге за финску управу путева, уговараче и независне консултанте у погледу управљања стањем, планирања радњи и координације одржавања. Надгледање стања на путевима широм целе земље захтева пуно времена и доста кошта, али где су друге компаније виделе трошкове, Autori је искористио јединствену прилику. Коришћењем сопствених Street View слика и решења софтвера као услуге, направио је алатку за боље управљање подацима о одржавању инфраструктуре путева и доношење одлука у Финској.

Потреба за брзином и дељењем података

Стандардно, управа путева мора да физички посети сваки пут да би знала који радови су потребни на одређеним локацијама. То значи прелажење на хиљаде километара и заустављање безброј пута за писање белешки. Ово је штетно по животну средину, скупо је, захтева више ресурса и троши изузетно пуно времена. Стога је потреба за дигитализованим и еколошки прихватљивијим решењем навела Autori да буде креативан. А Street View је био прво решење за визуелни приказ на нивоу улице које је имао.

 

Праћење одржавања путева захтева често дељење велике количине података са много различитих страна. Street View има све неопходне алатке за лакше дељење информација међу корисницима. Доступан је свакоме ко има паметан телефон и не захтева пријављивање ни инсталацију софтвера. Street View се већ користио за одржавање путева, али редовно ажурирање података је највећи изазов. Препознали смо прилику да отклонимо тај проблем интегрисањем Street View-а са нашим софтвером за одржавање путева.

-

Ари Имонен, директор одсека за саветовање о дигитализацији у компанији Autori

 

Google Street View: Autori мапира путеве у Финској

Спајање онлајн са офлајн ради безбедности на путевима

Почетком 2017. Autori је почео да слика и отпрема слике државних путева у Финској у 360, користећи Google налог компаније за објављивање слика. Од тада је покрио 40.000 km државних путева и отпремио 8 милиона слика и поставио управљање одржавањем путева онлајн. Интегрисањем Street View-а са својим решењима софтвера као услуге олакшао је управи путева приступање на даљину ажурним информацијама о путевима.

Захваљујући сликама које је Autori објавио на Street View-у, извештаји о недостајућим саобраћајним знаковима, ознакама или рупама на путу могу да се отпреме и означе, па релевантне стране могу да их провере из канцеларије преко Autori контролне табле. Пружањем прилагодљивог решења, Autori такође дозвољава уговарачима да на једном месту прате и планирају релевантно одржавање. Када се заврши рад на одржавању, радници праве и отпремају нове слике области у 360 да би подаци о путу били ажурни. Ово је смањило потребу за посећивањем физичких локација ради контроле, што штеди време, новац и емисије гасова стаклене баште.

Револуција у целокупној безбедности на путевима

Street View је омогућио Autori-ју да побољша дељење информација и ситуациону обавештеност за управу путева у Финској, што је заузврат помогло у смањењу трошкова и повећању ефикасности. Увиђајући позитиван утицај који ово може да има широм света, Autori сада ради на стандардизованом моделу за прикупљање и дељење података о путевима у будућности. Помогао је локалном становништву и да смањи свој отисак угљен-диоксида сликањем 1000 km бициклистичких и пешачких стаза. Људи сада могу да приступају ажурним подацима и прелазе краће раздаљине на начин који је више еколошки. Осим тога, поново ће бити на путу овог лета са намером да покрије додатних 15.000 km у Финској, што значи да ће сликати и објавити скоро пола свих државних путева у земљи на Street View-у.

Успех Autori-ја представља само један пример јединствених начина на које предузећа користе Street View за решавање комплексних проблема. Ради се о алатки која не служи само за израду мапа помоћу слика, него вашем предузећу може да донесе и знатне предности. Да ли сте спремни да напишете сопствену Street View причу о успеху?

Делите своје Street View слике