Некада затворени, сада отворени – како је Street View приближио будистичко краљевство свету.

Угнежђен у Хималајима, Бутан одувек нуди многе планинске стазе, бујне долине и мирне реке. Због тога је влада ступила у партнерство са Street View-ом ради дванаестомесечне иницијативе представљања ових скривених кутака, уз побољшање туризма и друштвено-економског развоја Бутана.

После неколико тешкоћа у добијању одобрења и дозвола за снимање филма, Савет за туризам Бутана, у сарадњи са техничком подршком Google-а у Сингапуру, могао је да покрене овај пројекат у мају 2020. Street View их је подржао са две камере Ricoh Theta Vs, једном камером Insta360 Pro, личним обукама и редовним сесијама решавања проблема како би се одржала њихова активност.

2625,86 km

сликано

2.398.285

објављених слика

7,4 M

приказа

Дигитално мапирање лепота Бутана

Пре Street View иницијативе, Бутан није имао техничку стручност нити опрему за повезивање са потенцијалним посетиоцима, због чега је планирање туристичких путовања представљало изазов. Сада свако – од будистичких ходочасника до потенцијалних посетилаца – може да виртуелно открије утврђене манастире Тимбуа и нетакнута села округа Пунака.

Ово не само да је прекретница у плану владе да се отвори ка свету, него и корак даље у дигиталном путовању Бутана ка друштву у којем су омогућене информационе и комуникационе технологије.

Бутански пут којим се чешће иде

Street View паметна навигација је туристима отворила светску атракцију, а путницима дала слободу избора и кретања. Приступ снимцима у 360 у реалном времену и виртуелни обиласци услова тла помогли су посетиоцима да прилагоде своја очекивања током путовања и да истражују у складу са тим

 

Верзија Google Street View-а за Бутан је помогла земљи, као и појединцима широм света. Могу да је користе геометри, предузећа, државне и образовне установе и други како би побољшали своје услуге.

-

Дорђи Драдул, генерални директор Савета за туризам Бутана

 

Уз 500 нових предузећа додатих у Street View и 4000 промена унетих у мапе Бутана, и становници имају предности, од вести о саобраћају и предлога за руте у реалном времену до веће видљивости локалних предузећа.

Google Street View: мапери постављају камеру на аутомобил у Бутану

Бољи прикази улица

Осим отварања ка свету, Street View иницијатива владе се показала корисном у планирању развојних пројеката. Филмско снимање терена који је вековима био сакривен означава почетак стратегије одржавања баштине Бутана. Захваљујући Street View подацима, они могу да узму у обзир стање путева и да га побољшају тамо где је потребно.

Све више истраживача открива Бутан. Али са само двадесет покривених градова, територијом од 38.394 квадратних километара и плановима редовног ажурирања мапа новим инфраструктурним развојима, ова Street View иницијатива је тек започела.

Street View повезује мале светове на велике начине. Откривајући скривене кутке помоћу упечатљивих слика, може да направи револуцију у напредовању земље и одигра интегралну улогу у њеном развоју.

Делите своје Street View слике